
Questions and Answers concerning Pyrotechnicians Certificate of 
Competence. 

 
 
1.  Question.  When does the law requiring Pyrotechnician’s to be certified by the 
Department of Labor take effect?  
 
Answer.  The change in the law requiring that individuals in charge of pyrotechnic 
displays be certified by the Department becomes effective October 4, 2009.  
 
2.  Question.  What is the minimum age someone can be certified as a 
pyrotechnician?   
 
Answer.  The minimum age for certification as a pyrotechnician is 21.   
 
3. Question.  What is the minimum age of for a person who is working as an 
“authorized assistant”? 
 
Answer.  The minimum age for individuals working as an authorized assistant is 18. 
 
4.  Question.  Are there certification requirements for persons working as 
“authorized assistants”? 
 
Answer.  No, under the current regulations there are no Department of Labor certification 
requirements for “authorized assistants”.  However, any individual working in this 
capacity is required to have been trained in the tasks they are assigned, and must also 
have been trained with regard to the safety hazards associated with working on a 
pyrotechnic display. 
 
5.  Question.  Part 61-6.1(b) requires displays to be designed, set up and carried out 
in compliance with NFPA 1123 (2010) and 1126 (2006).  Why not just reference the 
most recent edition of the standard instead of a specific edition, thereby allowing the 
most recent edition to be the one enforced by the Department? 
 
Answer.  The New York State Administrative Procedures Act, (SAPA) requires that 
when an agency adopts a standard by reference that the specific edition of the standard 
being adopted be indicated.   
 
6.  Question.  Will I still need a license from New York City to put on displays in the 
city? 
 
Answer.  The New York State Certificate of Competence, issued by the Department of 
Labor does not replace or superseded any local licensing or permit requirements.  Anyone 
wishing to put on a display must obtain a permit from the local governing authority and 
must comply with all of their requirements.  
  



7.  Question.  I have been putting on pyrotechnic displays for a number of years; will 
I be required to take an exam before I can obtain my Certificate? 
 
Answer.  No.  For a limited time, if you can document your prior experience and meet the 
other requirements for issuance, you may be issued a certificate without having to take a 
written examination.  The specifics of what are required to meet the conditions for this 
exemption are contained in the certificate application instructions. 
 
8.  Question.  Are consumer pyrotechnics considered an explosive? 
 
Answer.  Yes.  Recent changes to the Labor Law added fireworks and dangerous 
fireworks as defined in Section 270.00 of the New York State Penal Law to the definition 
of explosives.  The items referenced in the Penal Law definition include devices 
commonly referred to as consumer fireworks. 
 
9.  Question.  Can I put on a fireworks display for a private party that I am 
planning?  I have been told that all displays must be open to the public. 
 
Answer .  The Penal Law Section 405.00 has been changed to allow for non public 
displays. You are still required to obtain a permit from the local executive authority 
where you plan to have the display.  You will also need to contract with a company or 
individual who is licensed by the Department to have the explosives and a Certified 
Pyrotechnician will have to be in charge of the display.   
 
10.  Question.  I currently have a valid explosive license issued by the Department of 
Labor, if I apply for a Pyrotechnician’s Certificate of Competence will I be required 
to submit a new set of fingerprints and the required fees for a second criminal 
background check. 
 
Answer.  No.  As long as you maintain your explosive license you will not be required to 
submit to a second background check.   


