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Re: Request for Opinion
Wage Deductions-overpayments
RO-09-0152

Dear_:

This letter is written in response to your letter ofNovember 5, 2009, to Senior Attorney
in which you request an opinion as to the pennissibility of the recovery of

overpayments ofsalary made to employees of a hospital in the New York City area. Your letter
poses three inquiries with several questions relating to each individual inquiry. Your inquiries,
and the individual questions, are addressed below:

Inquiry J: Ifan employee is informed that he received [an] overpayment ofwages over
the past J2 months. and specifically authorizes, in writing, the employer to deduct the difference
over the next x pay periods (provided the deductions do not total more than J0% ofthe
employee's weekly wages), pursuant to the employee's authorization. can the employer lawfully
deduct from the employee's wages? .

Section 193 of the Labor Law, which is titled "Deductions from wages" provides, in full,
as follows:

1. No employer shall make any deduction from the wages of an
employee, except deductions which:

a. are made in accordance with the provisions ofany law or any
rule or regulation issued by any governmental agency; or

b. are expressly authorized in writing by the employee and are for
the benefit of the employee; provided that such authorization is
kept on file on the employer's premises. Such authorized
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deductions shall be limited to payments for insurance premiums,
pension or health and welfare benefits, contributions to charitable
organizations, payments for United States bonds, payments for
dues or assessments to a labor organization, and similar payments
for the ~enefit of the employee.

2. No employer shall make any charge against wages, or require an
employee to make any payment by separate transaction unless such
charge or payment is permitted as a deduction from wages under
the provisions of subdivision one of this section.

3. Nothing in this section shall justify noncompliance with article
three-A ofthe personal property law relating to assignment of
earnings, nor with any other law applicable to deductions from
wages.

As you can see, Labor Law Section 193 explicitly prohibits deductions from wages
except those that are required by law or that are similar to one ofthe specific purposes set forth
in Section 193(b)(I). Emphasis supplied. (See, Angello v. Labor ~eady, 7 NY3d 579 [2006];
Marsh v. Prudential Securities, Inc., 1 NY3d 146 [2003].) Please also note that the New York
State Court ofAppeals in Labor Ready found payments that go "directly to the employer or its
subsidiary violate[s] both the letter of the statute and the protective policy underlying it." (7
NY3d supra at 586.)

The Court in Labor Ready provided guidance for the interpretation ofthe term "similar
paym~nt" by noting that the deductions authorized by Labor Law §193(1)(b) are all "monetary or
supportive." (Id. at 584.) Although the Court did not provide an explicit definition as to the
meaning of"monetary or supportive," a simple review of the authorized deductions in light of
the Court's guidance reveals their meaning. All the authorized deductions are either "monetary,"
meaning that they are investments ofmoney for the later benefit of the employee, such as
deductions for insurance premiums, pension or health and welfare benefits and payments for
United States bonds, or they are "supportive," meaning that the deducted wages are used by
someone other than the employee or employer to support some purpose ofthe employee, such as
contributions for charitable organizations or payments for dues or assessments to a labor
organization.

While previous opinions of this Department may have provided that an employer may
make a wage deduction for overpayments so long as the deduction does not exceed ten percent of
the employee's total gross wages, in light of the decision of the Court ofAppeals in Labor
Ready, such deductions are no longer permissible under Labor Law §193. Such payments are
neither required nor authorized by law, nor do they fit within the meaning ofthe term "similar
payment" applied by the Court and discussed in the previous paragraph. Furthermore, as noted
by the Court ofAppeals, since such payments go directly to' the employer, they violate "both the
letter of the statute and the protective policy underlying it." (7 NY3d supra at 586.)
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Therefore, the recoupment ofoverpayments through wage deductions as described in
your inquiry would constitute a violation ofLabor Law §193.

a. Ifit is lawful. can the employer deduct more than 10% ofthe weekly wages ifthe
employee insists on it and does not want the liability over any extendedperiod of
time?

See the response to the question immediately above. Such deductions are not permissible
nor mayan employee waive the protections of §193.

b. Ifit is unlawful. can the employer at least recoup the repayment [sic] madefrom
the previous payperiod? In such a situation, is the employer still limited to
deducting no more than 10% ofthe employee's weekly wages?

With regard to the question above, we presume you are asking about the overpayment
made during the previous pay period, not the repayment. The timing ofthe deduction does not,
in any way, affect the legality of the deduction to recoup wage overpayments. While 12
NYCRR §195.1 provides that deductions for items-pot enumerated in Section 193 ofthe Labor
Law are limited to ten percent of the gross wages due to the employee in the payroll period, this
language is not intended to imply that the only restriction on deductions made during that time
period is the percentage restriction found in the rule. On the contrary, this section imposes an
additional restriction as to the amount of any allowable "similar" deductions that can be made
during anyone pay period. With regard to the deduction ofwages for repayment of an
outstanding loan balance, since such a deduction does not meet the statutory "similar" test set
forth in §193, the language found in 12 NYCRR §195.1 is irrelevant. An employer may not
recoup any amount of the overpayment through wage deduction regardless ofwhen the
overpayment was made.

Inquiry 2: Ifthe employer is not permitted to recoup the overpayments in Inquiry 1, what
are the employer's options in recovering the difference?

In responding to this question, it is initially worth noting that Section 193(2) prohibits
employers from making any charge against wages, or from requiring an employee to make any
payment by separate transaction. In interpreting that provision, the Department views any
employer induced or requested action which, if refused, could result in disciplinary or retaliatory
action to be a prohibited separate transaction. However, where the employer merely requests
that the employee separately pay such money overpaid, such an action will not be considered to
be a prohibited separate transaction so long as the employer clearly communicates that the
employee's refusal will not, in any way, result in any form ofdisciplinary or retaliatory action.

Additionally, the United States District Court in Huntington Hospital v. Huntington
Nurses Association, 302 F.Supp.2d 34, 42-43 (E.D.N.Y. 2004), held that while "a garnishment of
an employee's salary to recover overpayments would violate Section 193, such overpayments
could be sought in a separate proceeding." Therefore, while the employer may not avail itself of
self-help by utilizing wage deductions to recover overpayments, employers may seek relief in a
separate proceeding against the employee, Le. an action in civil court.
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a. Would initiating a lawsuit or asking the employee to write a check in an at~empt

to recoup the difference constitute a "separate transaction" prohibited under
Section 193(2), which states "No employer shall make any charge against wages,
or require an employee to make any payment by separate transaction unless such
charge orpayment is permitted as a deduction from wages under the provisions
ofsubdivision one ofthis section?"

See the response to the question immediately above.

b. Does it make a difference whether the employee absolutely insists that the
overpayments be deductedfrom his wages andfor an amount more than 10%
because he does not want the liability?

Since nothing in Section 193 states that an employee's insistence upon a wage deduction
renders such a deduction pennissible, such an action by the employee has no effect. Written
authorization ofan employee may only permit deductions from wages that are expressly
enumerated by Section 193(1)(b) or are "similar payments for the benefit of the employee."

Inquiry 3.: Can an employer take disciplinary action against an employeefor failing to
inform the employer about the overpayments in a situation where the overpayment was obviouS
to the employee and the employee was deceitful in not informing his or her employer?

Nothing in the New York State Labor Law prohibits an employer from taking
disciplinary action against an employee for failing to infonn the employer that he or she has been
overpaid. However, either applicable collective bargaining agreements, employer policies, or
other factors outside ofthe Department's jurisdiction could impact an employer's flexibility in
taking such action.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter ofNovember 5,2009. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, ifthe facts
provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. Ifyou have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

By:

Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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cc: Cannine Ruberto
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