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February 13,2009

Re: Request for Opinion
Wage Deductions for Cash Advances
RO-08-0023

Dear

I have been asked to respond to your letter of February 8,2008. Please accept my
apology for the late response to your request. Your letter states that you represent a company
that employs over-the-road truckers. Prior to each trip, the company gives each driver a sum of
cash for the payment of fuel, tolls and necessary expenditUres. When a driver returns from a trip,
he/she turns in his/her receipts and the remaining money from the cash provided by the
employer. When the driver has used some ofthe cash for personal expenses, the employer
considers the difference as cash advance ofhis/her paycheck and deducts the amount used by the
driver from the employee's payroll check. Please be advised the practice, as described, is in
violation of Section 193 of the New York State Labor Law.

LaborLaw Section 193 explicitly prohibits deductions from wa~es except as required by
law or where it is similar t(Hme ofthe statutory enumerated deductions that has been expressly
authorized in writing by and for the benefit of the employee. (See, Labor Law §193; See also,
Angello v. Labor Ready, 7 NY3d 579 [2006]; Marsh v. Prudential Securities, Inc., 1 NY3d 146
[2003]; Matter ofValley Equipment Company, Inc. v Commissioner of Labor, PR-07-033 [N.Y.
Industrial Board ofAppeals, Feb. 29,2008].) Therefore, under this provision, ifan employer
contends that an employee inappropriately used business expense money for personal expenses,
and if the employee fails or refuses to return such money to the employer, the employer may
seek to recover such overpayment in the forum of its choice, in which forum the employer would
be required to prove that such overpayment occurred, and the employee would have the ability to
introduce any applicable defenses to the employer's allegations. (See, Huntington Hospital v
Huntington Hospital Nurses' Association, 302 F. Supp. 2d 34 [E.D.N.Y. 2004].) With the
consent of the employee, the einployer could also consider the money to have been loaned to the
employee and make arrangements for the repayment of the loan through some mechanism other
than a deduction from the employee's paycheck.

• Labor Law §193(1)(b) states that such deductions are limited-to payments for "insurance premiums, pension or
health and welfare benefits, contributions to charitable organizations, payments for United States Bonds, paYments
for dues or assessments for any labor organization, and similar payments for the benefit of the employee."
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In response to the present inquiry, no law requires deductions from wages for the
reimbursement ofmoneys advanced to an employee. Similarly, such a deduction is not, nor is it
similar to, one ofthe deductions enumerated in Labor Law §193(1)(b). Therefore, while the
company described in your letter may seek to recover such overpayment in the forum of its
choice, the practice ofunilateral wage deductions described in your letter is in violation of Labor
Law §193.

This opinion is based on the information provided in your letter ofFebruary 8, 2008. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.

Very truly yours,

MarialftiJ/Jt:el
By: IrzlrZJa. ShZ{;~

Associate Attorney

cc: Carmine Ruberto




