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Dear

I have been asked to respond to your inquiry ofMay 6,2010 in which you ask whether an
employer may be permitted to offer employees the option of receiving electronic paystubs in lieu of
sending out paper paystubs. Your inquiry proposes providing employees who do not have the ability
to view and print their paystubs while at work with the option to receive their paystubs electronically
via the internet so the employee can print and/or save their electronic paystub on the employee's
horne computer.

New York Labor Law §195(3) provides, in pertinent part:

Every employer shall ... furnish each employee with a statement with every payment
of wages, listing gross wages, deductions and net wages, and upon the request of an
employee furnish an explanation of how such wages were computed.

It has been the position of the Department of Labor that computer accessible employee wage
statements are in compliance with Labor Law §195(3), provided the computers from which the
employees access the statements are capable of printing such statements. Furthermore, it is this
Department's opinion that the access granted to such employees must permit them to view and print
wage statements without undue delay or effort and while on company time. If the employees are not
given an option while at work to view as well as print their paystubs then the employer will be found
in violation of Labor Law §195(3). In other words, an employer can give employees the option of
choosing to receive paystubs either in paper form or in electronic form; but if the employees choose
to receive their paystubs in electronic form, then the employer is required to provide the employee
with the ability not only to view the paystub, but to print it too while the employee is at work and
without any cost to the employee. In addition, please note that Labor Law § 191 requires full
payment of wages and that Labor Law §193 forbids any deductions from wages that are not for the
benefit of the employee. Accordingly, employees may not be charged any fee, directly or indirectly,
by any person, for the access to, or the printing of, wage statements.

Your proposed practice differs from that permitted by the Department since employees who
receive a paystub electronically would be required to use hislher own printer, ink, paper, and time to
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obtain a hard copy ofthc paystub, despitc thc fact that Section 195(3) requires itto be provided at
absolutcly no cost to thc employee. Thcrefore, though an employer could providc cmployees with
ek"Ctronic payslubs delivered via email, such pl1lctice is only pcnnissible if the employer also
provides cmployces wilh cither paper paystubs or II computcr and printcr al Ihe employee's
workplace when.: the employee may vicw and print the payslub. Additionally, il is anticipaled that
the employer's utiliz<ltion of elcctronic wage st~Hcments will not, in ~llly cognizable way, diminish the
protections against release or confidential infol111atioll contained on such pay stub that would
OIherwise be allorded to cmployees through the employer's use and distribution of paper wage
statements. Employers should take efforts to ensure, at the very least, thai the elcctronic statements
<Ire securely transmitted and/or stored.

Your inquiry also nsserted that the regulations promulgnled pursuant to New York's
Electronic Signatures and Records Act (NY Technology Law §30 I el seq.; 9 NYCRR §540 et seq.)
conflict with this interpretation of Labor Law §195(3). The Electronic Signatures and Records Act
(ESRA) docs not stand for the general proposition that an electronic document will meclthe legal
requiremcnts ofa required 1l0n·c1ectronic document and can be substituted therefore in each instance.
Rather, it "cstablishes thai elcctronic signatures and records have the same force and eITect as
signatures and records produced by non·c1cctronic means," and provides thllt e1cctronic signatures
"shall h:IVC the same validity and effect as the use ofa signature anixed by hand." (9 NYCRR
§540.1). Since Section 195(3) orthe Labor Law docs not requirc that the cmployee sign their
paystub upon reccipt, no conflict exists with this requiremcnt in the ERSA.

While regulation 9 NYCRR §540.5(a) provides that "[a]n electronic record used by a person
shall have the samc force and effect as those records not produced by electronic means." that
provision only penains to thcir usc by govcrnmcntal enlitics. (9 NYCRR §540.5(a». Since
governmental emities arc not subject to the requirements of Section 195(3) of the Labor Law, thcre is
110 apparent connict between that Section and the ERSA, and its enaCllllenl does not relieve or
modify employers of the n.:quirements oflhe Labor Law.

This opinion is based exclusively 011 the fucts lind circumstances ckscribed in your request
and is given based on your reprcscntation, express or implied, that you have provided a full and fair
description orall the Incts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the
question presentcd. Existence or any othcr factual or historical background not containcd in your
lettcr might require a conclusion different from the onc expressed herein. This opinion elHlIlot be
used in conncction with any pending private litigation concerning the issue addressed herein. If YOll
havc any further questions, please do not hcsitate to contact me.

Very lruly yours.
Maria L. Colavito, Counsel
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Michael Paglialonga
Assistant Atlomcy [
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