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August 11, 200S

Re: Request for Opinion
Wage Statements
Labor Law §195(3)
RO-OS-0096

Dear

I have been asked to respond to your letter ofJuly 29, 200S in which you ask whether an
employer may be pennitted to cease printing direct deposit wage statements and require
employees to review wage statements online. You stated in your letter that all ofyour
employees have access to the company intranet, that over 90 percent have computers and that the
rest have access to computerS via kiosks strategically placed at several ofyour locations. You
further state that if any employee does not have access to a computer, you would continue to
print their wage statements.

New York Labor Law §195(3) provides in pertinent part:

Every employer shalL .. furnish each employee with a statement
with every payment ofwages, listing gross wages, deductions and
net wages, and upon the request ofan employee furnish an
explanation ofhow such wages were computed.

It has been the position ofthe Department ofLabor that, generally, computer accessible
employee wage statements are in compliance with Labor Law §195(3) provided the computers
from which the employees access the statements are capable ofprinting such statements. Your
letter only states that employees may "view" the statements online. Your letter also fails to
indicate whether such computers have printing capabilities from which the employees may create
a hard copy oftheir wage statements. Please be advised t~at unless employees have the ability to
print these wage statements, your proposal would constitute a violation ofLabor Law §195(3).
Furthermore, in regard to the approximately ten percent of employees who only have access to
computer kiosks, it is this Department's opinion that the "access" granted to such employees
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must pennit them to view and print wage statements without undue delay or effort and on
"company time."

Please take further note that Labor Law §191 requires full payment ofwages and that
§193 forbids any deductions from wages that are not for the benefit of the employee.
Accordingly, employees may not be charged any fee, directly or indirectly, by any person, for
the access to, or printing of, wage statements.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter ofJune 29, 2008. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, ifthe facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.

Very truly yours,

MariaiJt:1J/r;;;
By.fDt ~Piro

Associate Attorney

cc: Carmine Ruberto




