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March 11,2010

Re: Request for Opinion
Tips/Samiento
RO-09-018I

Dear_:

This letter is written in response to yours of December 16, 2009, in which you ask
the Department to issue an opinion on how banquet contracts must be formatted and
worded with respect to service charges in light of the decision of the Court ofAppeals in
Samiento v. World Yacht Inc., 10 NY3d 70 (2008). Specifically, you ask (1) whether a
banquet operator is required to distribute an 18% or 20% service charge to its service
staff employees if the service charge is added to the banquet contract and nothing is
stated about the purpose of the charge, and (2) whether a banquet operator may keep an
18% or 20% service charge if there is a statement at the bottom of the contract, in the
same font size as the rest of the contract, which states "the service charge is kept as part
of the banquet operator's general receipts and is not distributed to the service staff."

Section 196-d of the New York State Labor Law provides as follows:

No employer or his agent or an officer or agent of any
corporation, or any other person shall demand or accept,
directly or indirectly, any part of the gratuities, received by
an employee, or retain any part ofa gratuity or of any
charge purported to be a gratuity for an employee. This
provision shall not apply to the checking ofhats, coats or
other apparel. Nothing in this subdivision shall be
construed as affecting the allowances from the minimum
wage for gratuities in the amount determined in accordance
with the provisions ofarticle nineteen of this chapter nor as
affecting practices in connection with banquets and other
special functions where a fixed percentage of the patron's
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bill is added for gratuities which are distributed to
employees, nor to the sharing of tips by a waiter with a
busboy or similar employee.

In Samiento. the Court ofAppeals held that the language of Labor Law Section
I96-d, "any charge purported to be a gratuity," "should be liberally construed in favor of
the employees" and requires the application ofa "reasonable patron" standard wherein it
must be asked whether a reasonable patron would believe the charge is a gratuity. (Id. at
78.) The Court provided: .

If the employer's agents lead the patron who purchases a
banquet or other special function to believe that the
contract price includes a fixed percentage as a gratuity, then
that percentage of the contract price must be paid in its '
entirety to the waiters, busboys and 'similar employees'
who work at that function, even if the contract makes no
reference to such a gratuity. (Id. at 79-80)

In response to your first question, a banquet operator would not be
permitted to retain but would be required to distribute an 18% or 20% service
charge to the service staff if the banquet operator added the service charge to the
banquet contract and said nothing about its purpose because a "reasonable patron"
would believe an 18% or 20% service charge is for the service staff. An employer
may retain a portion ofa service charge so long as the retention of that portion of
the service charge is sufficiently disclosed so that the "reasonable patron" would
be aware that not all of the service charge will be going to the service staff. In
such instances, the banquet operator should also inform the customer that any
additional amount that it may elect to pay as a gratuity will be distributed in its
entirety, as required by Section I96-d of the Labor Law.

In response to your second question, if a banquet operator adds a pre­
printed statement to the bottom of a banquet contract which states, "the service
charge is kept as part of the banquet operator's general receipts and is not
distributed to the service staff' a banquet operator would not be allowed to retain
the 18% or 20% charge unless it was determined from the totality of the
circumstances that a reasonable patron would not believe the service charge was a
gratuity. However, this statement is a positive step toward ensuring that the
reasonable patron would not believe the charge to be a gratuity.

As you stated in your letter there is no set date by which the regulations
codifying the holdings in Samiento are to be adopted. In the meantime banquet
operators should provide customers with clear written notice that any charges
appearing on the bill or in the contract in excess of the cost of the food and
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beverages are not a gratuity. The following outlines a number' of considerations
banquet operators should keep in mind in relation to such charges:

• The notice should be ofsufficient font size and prominence such that a
reasonable person is aware of the notice. The notice should be at least the
same font size as the surrounding text and in some cases bigger or in bold
type if the surrounding text is small.

• A charge which is for the purpose ofoffsetting the banquet operator's
administration ofan event should avoid labels that tend to confuse patrons,
such as "service charge." For example, a patron will be less likely to
believe a charge is for the service staff if it is labeled as an administrative
fee.

• The purpose of the charge (e.g. to offset the administration ofthe event)
and the manner in which the fee is calculated (e.g. the administrative fee is
based on 18% or 20% of the total cost of the event) should be described in
the contract and on any bill or menu listing prices for the event. Including
a statement describing the purpose ofand method of calculating the fee on
those papers which concern pricing ofthe event will help ensure the
patron is aware the administrative fee is a charge retained by the banquet
operator.

• The notice should state that no portion of the administrative fee is being
distributed to the service staff and patrons should leave an additional
payment to be distributed to the following service staff (e.g. wait staff,
busboys, bartenders, buffet line attendants) as a tip. Such a statement
should h~lp patrons distinguish the administrative fee from a gratuity, and
make it clear that the listed members of the service staff are not receiving
a tip from the administrative fee.

• The employer should consider including a separate line labeled gratuity or
tip on the contract, bill or pricing menu which will give the patron further
notice that the administrative fee is not a gratuity-and serve to assure the
service staff is compensated for their work.

Adopting the forgoing measures should help to ensure that a reasonable
patron does not believe the administrative fee is a gratuity. However, please be
advised that a banquet operator could still be found in violation of Labor Law
196-d should the customers be led to believe the charge is a gratuity. For
example, the operator could lead customers to believe the charge is a gratuity
despite the clear written notice by telling customers, "that is just something the

I This list is intended to be iIlustmtive ofthe factors that banquet opemtors should consider, rather than an
exhaustive list.
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law requires us to put in the contract, you do not need to leave a tip, the service
staffwill be taken care of."

This opinion has been provided on the basis of the facts set forth in your letter
dated December 16,2009. A different opinion might result if the circumstances outlined
in your letter change, if the facts provided were not accurate, or if any other relevant fact
was not provided. Ifyou have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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