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I have been asked to respond to your letter received by this office on September 21 ~ 2009
in which you request an opinion as to the pennissibility ofreducing the amount distributed to a
bartender from a service charge for banquet events. Your letter states that the

employs a full-time bartender earning a salary of$400 per
week plus tips which are not reported to or requested to be retained or accounted for by the
_ When the_has banquets~ a seventeen percent service charge is imposed on patrons.
According to your letter~ the service charge is not a tip or a gratuity, but a charge for servicing
the banquet party. While the bartender previously received the full amount of the seventeen
percent service charge as an incentive payment, the _ is planning on reducing that amount
to seven percent~ and retaining the remaining ten percent. .Your letter asks whether this reduction
is permissible under the New York State Labor Law.

Section 196-d ofthe New York State Labor Law states, in full, as follows:

Gratuities. No employer or his agent or an officer or agent of any
corporation, or any other person shall demand or accept, directly or
indirectly, any part of the gratuities, received by an employee, or
retain any part ofa gratuity or ofany charge purported to be a
gratuity for an employee. This provision shall not apply to the
checking ofhats, coats or other apparel. Nothing in this
subdivision shall be construed as affecting the allowances from the
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minimum wage for gratuities in the amount determined in
accordance with the provisions ofarticle nineteen of this chapter
nor as affecting practices in connection with banquets and other
special functions where a fixed percentage of the patron's bill is
added for gratuities which are distributed to employees, nor to the
sharing of tips by awaiter with a busboy or similar employee.

Please be advised that if a "reasonable patronI" would believe that the service charge is a
gratuity to be distributed to the service employees, the_ may not reduce the amount of the
charge distributed to the bartender as an incentive payment. However, should the_ take
adequate steps to inform the reasonable patron that the service charge is not exclusively a
gratuity, the reduction in the amount of the service charge distributed to the bartender would be
permissible under the Labor Law. Examples ofsuch steps that may provide notice to the
_ patrons would include, but should not be limited to, providing a clear and
understandable statement on the invoice that the bartender will only be receiving a portion of the
service charge, placing an additional line on the bill for gratuity, conspicuously posting a notice
informing employees and patrons that the fees imposed by the bill are only partially remitted to
employees as a gratuity and the percent ofsuch a breakdown, and ,including a breakdown on ,the
invoice ofhow the service charge is distributed. You may also consider separating the charges
added to the patron's bill by listing them separately as "service charge to be given to employees
as a gratuity" and a "non-gratuity service charge," or similarly descriptive titles, so as to help
ensure that the patrons understand what amount is being remitted to the bartender as a gratuity.

It is worth 'noting that the Department is currently in the process ofrevising the
regulations relating to tips and service charges in the hotel and restaurant industries. Those
regulations, which will clarify the means used to notify patrons that a service charge is not a
gratuity, will be made available on the Department's website once they become effective.

This opinion is based on the infonnation provided your letter dated September 14,2009.
A different opinion might result if the circumstances stated therein change, if the facts provided
were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any further
questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

By: liftl/!
Associate Attorney

JGS:mp
cc: Carmine Ruberto

1 For more information as to the basis for the "reasonable patron" standard, kindly refer to decision of the Court of
Appeals in Samiento v. World Yacht Club, Inc., 10 NY3d 70, (2008).)




