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Dear

This letter is written in response to yours ofMay 9,2008 and August 6, 2008 in which
you provide a copy of proposed guidelines for your client,
_,and ask the Department ofLabor's Counsel's Office for its "review, comments and
approval of these guidelines to ensure that there is no violation ofLabor Law §I 96-d, or any
other Labor Law provisions and/or regulations." A copy of the proposed guidelines provided
with your August 6, 2008 letter are attached and made a part of this opinion letter. Please be
advised that no part of this letter is intended to be or should be interpreted as an approvalof these
guidelines. The Department of Labor's Counsel's Office can only offer a legal opinion, if
possible, as to whether a given policy or practice conforms to the Labor Law of the State ofNew
York.

This opinion is based, for the most part, in reliance on the Court ofAppeals' decision in
Samiento v. World Yacht, Inc., 10 NY3d 70 (2008) in which the Court held, among other things,
that interpretation of the term "charge purported to be a gratuity" used in Labor Law §196-d
requires the application of a "reasonable patron" standard, to wit:

[i]fthe employer's agents lead the patron who purchases a banquet
or other special function to believe that the contract price includes
a fixed percentage as a gratuity, then that percentage ofthe
contract price must be paid in its entirety to the waiters, busboys
and 'similar employees' who work at that function, even if the
contract makes no reference to such a gratuity. (10 NY3d at 79­
80).

In this light, the proposed guidelines, most particularly the recommendations that
employers should "make it clear on the invoice that this charge is not a tip or a gratuity" and
"you may want to make it a policy to include a line on the bill or invoice for a gratuity to be
added by the customer, to further distinguish this charge from a gratuity" would, in some
measure and if appropriately followed, provide grounds for a reasonable patron to believe that
the contract price does not include gratuities to the waitstaff. However, the notice should also
make it clear that the charge is being retained entirely by the employer as an additional part of
the contract price. Also, all notices to customers would, ofcourse, have to be made in writing
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and ofsufficient phrasing, font size, and prominence as to make clear to any reasonable person
that no part of the contract price is intended to be or will be given to the waitstaff as a gratuity.

Please note, however, that neither the adoption of these guidelines nor compliance with
them by an employer will fully insulate that employer from a finding that the employer withheld
from the waitstaff charges purported to be a gratuity in violation of Labor Law §I96-d since the
ultimate determination in this regard will be determined by whether the employer fully complied
with the representations made in this notification. Given the Samiento Court's holding that "the
statutory language of Labor Law §I96-d can include mandatory charges when it is shown that
employers represented or allowed their customers to believe that the charges were in fact
gratuities for their employees" (10 NY3d at 81), it is clear that the Department of Labor must
look to the totality of the circumstances in determining whether a charged fee, whether
characterized as "service charge," "management fee," "administrative fee," set-up fee," or any
other designation is, in fact, a charge purported to be a gratuity. No contract provision or other
writing could prevent a finding that the employer led the patron, in some other way, to believe
that the charges were gratuities for the employees. To chose but one possible example: even if
an employer drafted and used a contract form which met all the requirements set forth above, the
charge could still be found to be "purported to be a gratuity" if the employer or any of its
representatives verbally stated to a customer words to the effect that ''that's just something the
law says we have to put in the contract - you don't have to worry about paying tips ­
everything's covered in the contract price - the waiters will be taken care of." Under such
circumstances, the Department could find, contract language notwithstanding, that a reasonable
patron would believe that the charge was intended as a gratuity for the waitstaff, thereby making
the charge one "purported to be a gratuity" that must be distributed to employees.

Enclosed for your consideration please find a copy of an opinion letter issued by the
Commissioner of Labor on December 1, 2008 stating, among other things, that she will be
appointing a Wage Board pursuant to Labor Law §653 that will be charged with examining
minimum wage issues relating to food service workers and which may, among other things, be
asked to make a recommendation with regard to the promulgation ofregulations codifying the
holdings in Samiento. These regulations, if adopted, may provide further guidance for your
clients.

Ifyou have any further questions in this matter, please feel free to contact me.

Very truly yours,

Mari~bt~J~1
By/flrZ~. Shapiro

Associate Attorney

JGS:jc

cc: Carmine Ruberto



DRAFT

Guidelines for adding what was formerly known as a
"service charge"

• Do not use the phrase "service charge" or the word "service", because it leaves the
impression with the customer that it is going to be given to the service stafT.

• Possible alternatives include management fee, administrative fee, set-up fee, catering fee
or banquet fee.

• Make it clear on the invoice or contract that ihis charge is not a tip or a gratuity.

• You may want to make it a policy to include a line on the bill or invoice for a gratuity to
be added by the customer, to further distinguish this charge from a gratuity.

• You may want to show a breakdown on the contract or invoice of how this charge is
being used and/or distributed so there is no confusion.

• A notice should also be posted or distributed to waitstaff notifying them that this fee is
not a tip or gratuity.




