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     Re: Request for Opinion 
      Supplement Payments (Labor Law §198-c) 
      File No. RO-08-0066 
      
Dear : 
 
 This letter is written in response to yours of April 30, 2008.  Although the question posed 
in your letter was whether the payment plan described therein violated Labor Law §193, this 
Department’s analysis of the facts provided has determined that Labor Law §193 is not relevant 
to those facts (except as described in footnote 3, below).  It is the Department of Labor’s opinion, 
however, that the described expense reimbursement payment plan constitutes a failure to pay 
agreed-upon benefits in violation of Labor Law §198-c.   
 
 You describe a payment plan in which an employee is paid a commission of 25% of the 
amount charged to the employee’s customers.  Presumably, this commission is intended to be the 
employee’s wage (such commission shall hereinafter be referred to as the “wage commission”).  
The employee is also paid an additional commission of 25% of the amount charged to the 
employee’s customers, ostensibly as and for expense reimbursements (such commission shall 
hereinafter be referred to as the “expense commission”).  You then apparently state that if the 
employee’s substantiated expenses are less than the amount of that 25%, the full 25% expense 
commission is still paid, with the difference between the expense commission and the 
substantiated expenses being reported as wages earned by the employee1. 
 
 The first question to consider is what portion of these two commissions are wages as a 
matter of law.  Labor Law §190(1) defines the term “wages” as including both commissions and 
benefits and wage supplements (the latter including reimbursement of expenses, see Labor Law 
§198-c(2)) .  Therefore, all commissions paid to the employees here, whether wage commissions 
or expense commissions, must be considered “wages” as that term is used in Article 6 of the 
Labor Law. 
 
 
                                                           
1 You do not describe the action taken when the employee’s substantiated expenses are greater 
than the expense commission. 
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 Although you state that the above described reimbursement plan is an “accountable plan” 
as defined by IRS regulations, and that the expense commissions paid thereunder are not wages, 
an examination of information provided by the IRS does not substantiate this statement.   
 

According to IRS Publication 15 (Circular E), Employer’s Tax Guide (2008), 
www.irs.gov/publications/p15/ar02.html (hereinafter referred to as “Tax Guide”): 
 

Employee business expense reimbursements.  A reimbursement 
or allowance arrangement is a system by which you pay the 
advances, reimbursements, and charges for your employees’ 
substantiated business expenses.  How you report a reimbursement 
or allowance amount depends on whether you have an accountable 
or a nonaccountable plan. 

 
 The Tax Guide states that all three of the following factors must be met for a 
reimbursement plan to be considered an “accountable plan:”   
 

1.  They must have paid or incurred deductable expenses while 
performing services as your employees. 
2.  They must adequately account to you for these expenses within 
a reasonable period of time.   
3.  They must return any amounts in excess of expenses within a 
reasonable period of time.  (Emphasis added). 

 
 By contrast, the Tax Guide states that payments are treated as paid under a 
nonaccountable plan if: 
 

• Your employee is not required to or does not substantiate 
timely those expenses to you with receipts or other 
documentation, 

• You advance an amount to your employee for business 
expenses and your employee is not required to or does not 
return timely any amount he or she does not use for business 
expenses, or 

• You advance or pay an amount to your employee without 
regard for anticipated or incurred business expenses.  
(Emphasis added). 

 
 The Tax Guide clearly states that amounts paid under an accountable plan are not 
considered to be wages under IRS rules and that amounts paid under a nonaccountable plan are 
considered to be wages.  Despite the implications in your letter, there does not appear to be any 
provision in the Tax Guide stating that a single payment to an employee may be divided into two  
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portions, one portion being deemed part of an accountable plan and the other portion being 
deemed part of a nonaccountable plan.  Accordingly, as you have stated that employees are paid  
the entire 25% expense commission regardless of the amount of expenses actually incurred, and 
are permitted to keep the entire expense commission whether or not they have accounted for 
expenses in that amount, and are not required to return any portion of the payment in excess of 
expenses actually incurred, it appears, by application of the criteria set forth in the IRS’s Tax 
Guide, that the described plan is a nonaccountable plan, and that, under IRS rules, both the wage 
commission and the expense commission are all wages paid to the employees. 2 

 
 Having now determined that both the wage commission and the expense commission are 
“wages” as defined by the New York State Labor Law, we must now consider whether the 
employees in question receive an agreed-upon reimbursement for their business expenses.  
Although you correctly assert that “there is no law in New York that requires employers to pay 
or reimburse employees for business related expenses” (emphasis in original) you have failed to 
take note that it is the long-standing interpretation of Labor Law §198-c that such statute imposes 
on an employer the requirement to “abide by the terms of his agreement to provide benefits,”  
(Glenville Gage v. Industrial Board of Appeals, 70 AD2d 283, 286 (3rd Dept. 1979), aff’d 52 
NY2d 777 (1980)).  In other words, while an employer is not required to provide benefits to 
employees, once it agrees to do so it must abide by the terms of that agreement.  The Department 
of Labor interprets such statute and case law, in the present context, to mean that when an 
employer agrees to provide reimbursement to employees for business related expenses, the 
system created for that ostensible purpose must, in fact, provide such reimbursement.  In the 
present case, however, the described plan does not do so.   
 
 Obviously, a bona fide plan for reimbursement of business expenses would mean that an 
employee would receive the full amount of his/her regular wages and also a separate payment for 
the amount of expense reimbursements.  In such a plan, the wages would remain the same each 
pay period while the amount of reimbursed expenses would vary.  Accordingly, the amount of 
total monies paid each pay period to an employee would vary depending on the amount of 
reimbursed expenses.  Under the described plan, however, the total commission percentage paid 
to an employee remains the same, regardless of the amount of his expenses. 
 

As you describe the plan, an employee receives two separate commission payments, each 
representing 25% of the amounts charged each week to the customers the employee services.  If 
that was the complete plan, therefore, an employee’s total wage would be a 50% commission.  
However, under this plan as described, one of the 25% payments is apparently considered to be 
the employee’s wages while the other is considered both reimbursement for expenses and an  

 
2 Please note that as federal tax laws do not preempt state wage and hour laws, a state may 
consider a payment to be a wage for wage and hour purposes, even if the IRS does not consider it 
to be a wage for tax purposes.  In this situation, however, it appears that both the IRS and this 
Department consider the described expense commission to be a wage. 
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additional wage.  In the example given by you, if an employee’s customers are charged $2,000 in 
one week, the employee would be paid, for that week, $500 as and for the 25% wage 
commission and $500 as and for the 25% expense commission.  However, if that employee is  
only able to substantiate $450 in expenses, then the employee would still receive full payment of 
the $500 expense commission, but such commission would be considered to be divided into a 
payment of $450 in “substantiated expenses” and $50 as “unsubstantiated expenses,” the latter 
being treated as additional wages.  Accordingly, in your example, the total payment to an 
employee would be $550 in wages and $450 as reimbursement of expenses, a total of $1000.   
 
 Now let us go beyond your example and apply the same methodology to the next week, 
in which the same employee services the same customers who once again are charged $2000.  In 
this week, however, the employee is only able to substantiate expenses of $100.  According to 
the plan as described, the employee would once again receive the wage commission of $500, and 
the expense commission of $500.  The only difference between the two weeks is that in the 
second week the expense commission would be divided into a $100 payment of “substantiated 
expenses” and a $400 payment of “unsubstantiated expenses.”   This employee, therefore, would 
receive, in the second week, $900 in wages and $100 as reimbursement of expenses for a total 
payment of $1000, the same total payment as the previous week. 
 
 Accordingly, it is clear that under this plan an employee receives no actual 
reimbursement for expenses.  As stated above, under a genuine reimbursement plan, an 
employee would receive his/her normal and regular wage plus reimbursement of the amount of 
expenses incurred.  Using the above examples, if we consider only the wage commission as the 
employee’s wages, then the employee should receive a total payment of $950 ($500 + $450) in 
the first week, and $600 ($500 + $100) in the second week.  If, however, both the wage 
commission and expense commission are considered wages (as they are by this Department and, 
apparently, the IRS), then the employee should receive $1,450 ($1,000 + $450) in the first week 
and $1,100 ($1,000 + $100) in the second week.  Under the described plan, however, the total 
and sole payment to the employee is a 50% commission whether the employee incurs $450 in 
expenses, $100 in expenses, or, apparently, no expenses at all.  This raises the question – if, in 
every pay period, the total payment made to an employee is a 50% commission, regardless of the 
actual amount of expenses incurred, then where is the agreed-upon reimbursement for those 
expenses?  Your letter fails to provide a satisfactory answer.3  
 

According to the facts presented, the employer in question has agreed to pay benefits in 
the form of expense reimbursement but has not, in fact, paid such reimbursements.  Therefore, 
this employer is in violation of Labor Law §198-c.   
 

 
3 The final paragraph of your letter correctly states that making a deduction from an employee’s 
50% commission to pay the same employee a “reimbursement” would be a violation of Labor 
Law §193.  Such a practice would be an interesting twist on the saying “robbing Peter to pay 
Paul.”  Such a practice would, instead, be robbing Peter to pay Peter. 
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 This opinion is based on the information provided in your letter of April 30, 2008. A 
different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or if there are 
other relevant facts that have not been disclosed.  If you have any further questions, please feel 
free to contact me. 
           
      Very truly yours, 
 
 
 
      Jeffrey G. Shapiro 
      Associate Attorney 
 
JGS:jc  
 
cc: Carmine Ruberto  
 




