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Maximum Work Hours
Overtime
RO-09-0l87

Dear_:

This letter is written in response to your letter dated December 22, 2009 in which you
request an opinion relating to the number ofhours an employee can be required to work, and the
New York State overtime pay requirements.

Your letter requests confirmation that there are no restrictions in the New York Labor
Law upon the number ofhours an employee can be required to work. Nothing in the New York
State Labor Law restricts the number ofhours most employees may work, subject, as you note,
to the overtime, spread ofhours, rest period, and day of rest requirements ofthe law. However,
please be advised that Section 220(2) of the Labor Law, which applies to work on public work
projects, provides, in relevant part, that "no laborer, worker or mechanic * * * shall be permitted
or required to work more than eight hours in anyone calendar day or more than five days in any
one week except in cases of extraordinary eme~gency including fire, flood or danger to life or
property."

Your letter next requests confirmation that daily overtime pay is not required for hours
worked in excess of eight hours per workday. The New York State overtime pay requirements
of the regulations promulgated pursuant to Article 19 of the Labor Law do not require the
payment ofovertime for hours worked in excess of eight per workday, but rather in excess of·
forty hours per workweek. (e.g.• 12 NYCRR §142-2.2.) However, please be advised that that
subdivision two of Section 220 of the Labor Law requires the payment ofovertime premium pay
for all hours in excess of eight in a workday.
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It is worth noting that Article 4 of the Labor Law contains restrictions on the number of
hours minors may work daily and weekly.

It is also worth noting that your letter states that the tenn "employee" as used in Section
160 of the Labor Law is limited to the definition of"employee" in Section 2(5) of the Labor
Law, which defines it as "mechanic, working man, or laborer working for another for hire."
Please be advised that when interpreting the tenn "employee" throughout the Labor Law, it is
necessary to look not only to the definition contained in Section 2(5), but also to any surrounding
definitions which may broaden or alter that definition, or any other legislative or judicial
guidance that may be used in its construction. Furthennore, courts have consistently held that
the provisions within the Labor Law should be construed towards conferring the maximum
benefit to the employee in line with the remedial purposes of the Labor Law. (e.g., Settlement
Home Care v. Industrial Bd. a/Appeals o/Dep't a/Labor, 151 A.D.2d 580, 581 (2d Dep1t
1989)], cited by Matter a/New York State Rest. Assn., Inc. v. Commissioner 0/Labor, 45 A.D.3d
1133, 1135 (3d Dep1t 2007); In Re Ira Holm, et. aI, PR-08-0025 (Industrial Board of Appeals,
2008).) Accordingly, your characterization of the definition of"employee" for the purposes of
Section 160 of the Labor Law as being "limited" is not accurate or in keeping with the spirit and
purpose of the Labor Law.

This opinion is based on the facts set forth in your letter dated December 22,2009. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney




