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Live-In Companions
RO-09-0169

Dear_:

I have been asked to respond to your letter dated November 23,2009, in which you ask
several questions regarding employees providing "companionship services" within the meaning
of the federal Fair Labor Standards Act (FLSA) exemption for such services. Your letter asks
four questions for which you request that it be assumed that your client's employees are within
the FLSA companionship exemption. Each ofyour questions is discussed individually below.

1. Under New York State Law, must my client pay these home health aides overtime? If
so, after how many hours ofwork during a particular week does that obligation
obtain, and under which state statute/regulation(s)?

The New York State Minimum Wage Act, which contains the State minimum wage and
overtime provisions, generally applies to all individuals who fall within its definition of
"employee." (see, Labor Law §651 et seq.) Section 651(5) defines "employee" as "any
individual employed or permitted to work by an employer in any occupation," but excludes
fifteen categories ofworkers from that definition. (see, Labor Law §651 (5)(a-o).) Subpart 2.2 of
the Minimum Wage Order for Miscellaneous Industries and Occupations (12 NYCRR §142-2.2)
provides, in relevant part, that all "employees" must be paid at a rate not less than one and one
half times their regular rate ofpay in accordance with the provisions and exceptions of the
FLSA. Subpart 2.2 also provides that employees exempted under Section 13 of the FLSA must
nevertheless be paid overtime at a rate not less than one and one half times the minimum wage.
In short, "exempt" employees under Section 13 of the FLSA must be paid at a rate ofnot less
than one and one half times the minimum wage for overtime hours worked unless such
employees fall outside of the New York Minimum Wage Act's definition of"employee."
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Your letter requests that the Department assume that the employees in question fit within
the "companionship services" exemption of the FLSA. Since that exemption is contained in
Section 13 ofthe FLSA (29 USC §213(a)(15», the employees described in your letter are
required to be paid not less than one and one halftimes the minimum wage rate for all hours
worked in excess of forty hours per workweek should such individuals be non-residential
employees, and forty-four hours per workweek should they be residential employees.) However,
it is worth noting that such employees are nevertheless subject to the remaining provisions ofthe
Minimum Wage Orders including, for example, the requirement that employees be paid not less
than the minimum wage, for spread ofhours pay, call-in pay, and split-shift pay.

It is worth noting that Article 19 of the New York State Labor Law [Minimum Wage
Act] excludes Ilcompanionsll from its definition of Ilemployee, II and therefore from the coverage
of the Minimum Wage Orders. (Labor Law §651(5)(a).) That provision provides that "someone
who lives in the home of an employer for the purpose ofserving as a companion to a sick,
convalescing or elderly person, and whose principal duties do not include housekeeping" is
excluded from the definition of the term "employee." (Id.) In Settlement Home Care v.
Industrial Board ofAppeals, 151 A.D.2d 580, 581 (2d Deptt 1989), the Third Department
affirmed a decision ofthe Industrial Board ofAppeals holding that "sleep-in home attendants"
did not fall within the exception contained in Section 651 (5)(a) and noted that the exemption
may not be found applicable unless "all of the statutory requirements have been established."
(Id. at 582 [Emphasis added]). The Court set forth three mandatory requirements, which it
derived directly from Section 651 (5)(a), to determine.whether an employee fits within the
"companionship exception": (1) the individual must "live in the home ofan employer," (2) the
individual must be employed "for the purpose of serving as a companion to a sick, convalescing
or elderly person," and (3) that the.individual's "principle duties do not include housekeeping."
(Id at 582-583.) Since your letter does not request an evaluation of the applicability of that
exception, or sufficient facts upon which to make such an evaluation, no opinion is offered as to
its applicability at this time.

2. Would your answer to "1, " above, change ifthe home health care aide's hourly wage
exceeded the New York State minimum wage?

As the answer to the question above states, the employees described in your letter are not
exempted from-the requirement that the minimum wage be paid as no exception to the - _
applicability of the State Minimum Wage Act has be-en shown to apply. However, should the
employees be paid in excess ofone and one halftimes the minimum wage rate, no premium
payment is required for any overtime hours worked.

3. Would your answer to "1, .. above, change ifthe home health aide was a licensed
practical nurse?

I Residential employee is defined by 12 NYCRR §142-2.1 as "one who lives on the premises of the employer." For
further discussion ofuresidential employees," please see the decision ofthe Second Department in Settlement Home
Care v.Industrial Bd. a/Appeals o/Dep't o/Labor, 151 A.D.2d 580 (1989).
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Please be advised that licensed practical nurses do not fit within the "companionship
services" exemption to the FLSA and, as such, such individuals would be subject to the overtime
provisions in both the FLSA and the New York State Labor Law. (See, 29 USC §213(a)(l5); 29
CFR Part 541; FLSA Fact Sheet No. 25.) .

4. Under New York State law, must my client pay the "spread" set forth at 12 NYCRR
Section 142-2.4 when an aide's work exceeds 10 hours?

Regulation 12 NYCRR §142-2.4(l) states that "[a]n employee shall receive one hour's
pay at the minimum hourly wage rate, in addition to the minimum wage required by this part for
any day in which: (a) the spread ofhours exceeds 10 hours ..." The term "spread ofhours" is
defined by 12 NYCRR §142-1.28 as "the interval between the beginning and end ofan
employee's workday. The spread ofhours includes working time plus time off for meals plus
intervals off duty." The "spread ofhours" regulation applies to all "employees" defined in 12
NYCRR §142-2.14 regardless ofwhether such employees fit with a FLSA exemption for
overtime pay (except those persons exempted from the definition of"employee" as set forth in
Section 651(5) of the Labor Law). It is important to note that the "spread ofhours" regulation
does not require all employees to be paid for an additional hour, but merely that the total wages
paid be equal to or greater than the total due for all hours at the minimum wage and overtime
rate, plus one additional hour at the minimum wage for each day in which a "spread" is required
to be paid.

As stated above, since nothing in your letter provides a basis to exclude the employees in
question from the requirement ofthe Minimum Wage Orders, it appears that your client is
required to pay the "spread" set forth in the Minimum Wage Orders as described above.

5. Under New York State law, ifa home health care aide "lives in, .. what hours count
towards calculating a ten hour day?

To answer this question, it is necessary to determine the number of hours worked by a
live-in employee. To do so, we must distinguish between "on call" and "subject to call" time as
employees must be paid for all time spent "on call." "On call" time is that time during which
employees are required to remain at the prescribed workroom or workplace, awaiting the need
for the immediate performance of their assigned duties. Employees who are "on call" are
considered to be working during all the hours that they are confined to the workplace including
those hours in which they do not actually perform their duties. "Subject to call" time is that time
in which employees are permitted to leave the work room or workplace between work
assignments to engage in personal pursuits and activities. In some cases, employees who are
"subject to call" may be restricted to a specified area, to be reachable by telephone or otherwise,
to report to the work assignments within 15 to 30 minutes, etc. In cases in which an employee is
"subject to call," working time starts when they are actually ordered to a specific assignment or
at the time in which they perform work for the employer.

Regulation 12 NYCRR §142-2.1 provides that the minimum wage shall be paid to
employees for the time an employee is permitted to work or is required to be available to work at
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a place prescribed by the employer. However, that regulation provides that "residential
employees," those who live on the premises of their employer, are not deemed to be working
during normal sleeping hours merely because the employee is "on call" for those hours or at any
time the employee is free to leave the place of emploYment. Since your letter does not state the
nature of the premises in which the aides in question are living, a definitive determination as to
whether the individuals fall within that definition cannot be made. While this distinction is
important for the purposes of determining the number ofhours at which overtime is owed (44 for
residential employees vs. 40 for non-residential employees), the Department applies the same
test for determining the number ofhours worked by all live-in employees.

In interpreting these provisions, it is the opinion and policy ofthis Department that live­
in employees must be paid not less than for thirteen hours per twenty-four hour period provided
that they are afforded at least eight hours for sleep and actually receive five hours of
uninterrupted sleep, and that they are afforded three hours for meals. If an aide does not receive
five hours ofuninterrupted sleep, the eight-hour sleep period exclusion is not applicable and the
employee must be paid for all eight hours. Similarly, if the aide is not actually afforded three
work-free hours for.meals, the three-hour meal period exclusion·is not applicable.

Therefore, a live-in employee is required to be paid "spread ofhours" pay for all days in
which he or she works as a live-in employee since such employee is deemed to work, at a
minimum under the rubric described above, thirteen hours per day. .

This opinion is based on the information provided in your letter dated November, 23
2009. A different opinion might result ifthe circumstances stated therein change, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate. to contact me.

Very truly yours,

Maria L.~01vit?, <;o~n~et
/ ,.,' . I. I

By: /' 11;.;/lljd-
Jeffery G. Shapiro
Associate Attorney

JGS:mp
cc: Carmine Ruberto




