New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
M. Patricia Smith, Commissioner

May 21, 2009

Re: Request for Opinion
Manual Workers
RO-09-0066

Dea: [

This letter is written in response to yours of April 27, 2009 in which you request an
interpretation of the term “manual workers” in New York Labor Law Section 190. Specifically,
your letter requests an opinion as to whether the pre-analytical specialist, driver, and warehouse
clerk positions described in your letter fit within the meaning of the term “manual workers” in
Section 190(4). Please be advised that your letter does not provide enough information to render
a definitive response to your request.

In general, to determine whether an employee is a “manual worker,” as defined by Labor
Law §190(4) to include “mechanic, workingman or laborer,” the Department looks at the duties
performed by the worker, not the job title or written description assigned to such work. It has
been this Department’s practice to make such a determination on a case-by-case basis by
conducting a full investigation of the employee’s actual duties by, among other things,
conducting interviews with the employee in question. The Department then takes the data and
applies it to the ordinary and usual meaning of the statutory terms and comes to a conclusion as
to whether the employee fits within the definition of “manual worker.” It has been this
Department’s longstanding interpretation of the term “manual workers” that the term includes
employees who spend more than 25 percent of their working time performing physical labor.
The Department interprets “physical labor” broadly to include a wide range of physical activities
undertaken by employees too numerous to list in this letter.

While your letter acknowledges' that the warehouse clerk position likely fits within the
definition of “manual worker,” your letter states that you believe that the pre-analytical specialist
and driver positions should not be deemed “manual workers.” With regards to drivers, since the
drivers are “often required to do light to medium lifting and carrying of objects that may weigh
up to 30 pounds,” such position may be considered to be within the meaning of “manual worker”

! Such an acknowledgement is undoubtedly reasonable based on your description of the position’s duties which
includes the unloading of trucks, sorting and placing materials on racks, shelves or bins, and assembling customer
orders. These physical activities appear to make up the employee’s primary duties and, therefore, are likely to
constitute more than 25 percent of the employee’s time.

Tel: (518) 457-4380, Fax: (518) 485-1819
W. Averell Harriman State Office Campus, Bldg. 12, Room 509, Albany, NY 12240

www.labor.state.ny.us bcejjs@labor.state.ny.us




due to the “physical labor” performed by such drivers. Furthermore, previous opinions issued by
this Department have stated that chauffeurs are within the meaning of the term “manual
laborers.” With regards to the pre-analytical analyst position, while nothing in your description
of the position’s duties appears to constitute physical or manual labor, such a determination, like
that with drivers, is based solely on your description and is in no way definitive.

Accordingly, since no definitive determination as to whether such positions are within the
term “manual worker” may be provided from a mere description of the position or duties
performed, the above-contained paragraph is intended to inform you of the criteria used in
making such a determination by the Department. As a cautionary measure, a prudent employer
would pay any employees whose position might be considered to be within the meaning of
" “manual worker” not less than once a week since such frequency would satisfy the most
stringent requirements prescribed by New York Labor Law Section 191. Should you require a
definitive opinion whether the employees are considered to be manual workers, please provide
the full name, address and tax identification number of the employer referred to in your letter,
together with a list of all current employees holding the job titles in question. The Department of
Labor’s Division of Labor Standards will then conduct the full investigation necessary for such a
response.

This opinion is based on the information provided in your letter of April 27, 2009. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.
Very truly yours,
Maria L. Cola\7 Counsel

By: Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney

cc: Carmine Ruberto





