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  Re: Request for Opinion 
   Employment Classification 
   File No.  RO-07-0093 
 
 Dear : 
 
 I have been asked to respond to your letter of August 31, 2007 in which you set forth 
various duties of "assistant managers" working for your client and ask, based on such 
description, whether such individuals are exempt from the definition of "employee" set forth in 
Labor Law §652 and 12 NYCRR Part 142-2.14.  However, you have not provided enough 
information for a determination that your client's assistant managers do or do not work in an 
"executive" or "administrative" capacity. 
 
 Please be advised that this Department cannot render a definitive opinion as to the 
classification of these workers merely from reading a job description, especially when, as you 
state, their duties "include, but are not limited to" those listed.  As described below, the 
classification of a worker as "executive" or "administrative" requires, in significant part, a 
determination of the worker's "primary duty."  It is necessary, therefore, to determine the amount 
of time, if any, spent by the worker on duties other than those in an "executive" or 
"administrative" capacity before assigning him/her to one of those classifications, (e.g. Donovan 
v. Burger King Corp., 675 F.2d 516 (2nd Cir. 1982)).  Accordingly, it is necessary, before 
making such a definitive determination, to perform an inspection of the business at issue 
including, but not limited to, interviews with the allegedly affected workers to determine exactly 
what tasks are performed and the amount of time spent on each task, rather than simply relying 
on a written job description.1  If you wish such a definitive opinion, please provide the name, 
address and telephone number of your client so that the Division of Labor Standards may 
schedule such an inspection.         
 
 Furthermore, even if the workers in question performed only those tasks listed in the job 
descriptions, such descriptions are not sufficient for a determination.  
 
 
 

                                                           
1 "The District Judge, however, rightly looked to what Burger King did rather than what it said," 
(675 F.2d at 519). 
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 Regulation 12 NYCRR §142-2.14(4)(i) excludes from the definition of "employment" 
any person working in an "executive" capacity, defined as follows: 
 

(i) Executive. Work in a bona fide executive . . . capacity means work by an 
individual: 
 
(a) whose primary duty consists of the management of the enterprise in 
which such individual is employed or of a customarily recognized 
department or subdivision thereof; 

(b) who customarily and regularly directs the work of two or more other 
employees therein; 

(c) who has the authority to hire or fire other employees or whose 
suggestions and recommendations as to the hiring or firing and as to the 
advancement and promotion or any other change of status of other 
employees will be given particular weight; 

(d) who customarily and regularly exercise discretionary powers; and 

(e) who is paid for his services a salary of not less than: 

(1) $386.25 per week on and after March 31, 2000, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; 
 
(2) $450.00 per week on and after January 1, 2005, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; 
 
(3) $506.25 per week on and after January 1, 2006, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; and 
 
(4) $536.10 per week on and after January 1, 2007, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities.  (Emphasis added) 
 

 The use of the term "and" in §142-2.14(i)(d) must be interpreted to mean that the five 
criteria set forth in §142-2.14(i)(a-e) must all be present before classifying a worker as an exempt 
"executive."  In the present matter, you have not claimed that the "primary duty" of your client's 
assistant managers is the management of the enterprise in which they are employed (§142-
2.14(i)(a)).  You have merely stated that your client's assistant managers assist the store    
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managers with day-to-day operations and are responsible for the stores in the managers' absence 
(i.e. at least two days a week).  As you provided no basis for a determination that management of 
the store is an assistant manager's primary duty, such a person cannot be classified as an 
executive.  Furthermore, although you have stated that these assistant managers make 
recommendations for hiring. firing and promotion, you have provided no basis for a finding that 
these recommendations are given any "particular weight" (§142-2.14(i)(c)).  Also, all the duties 
of an assistant manager listed by you could be performed in accordance with set company 
policies and procedures, or within guidelines set by the store managers.  Accordingly, there is no 
indication that assistant managers "customarily and regularly exercise discretionary powers" 
(§142-2.14(i)(d)).  In addition, although you state that assistant managers "earn" in excess of 
$536.10 per week, §142-2.14(i)(e)(4) clearly states that workers must be paid a "salary" in excess 
of such amount.  It is this Department's opinion that a salary, a set amount paid each week 
regardless of the number of hours worked, is different from an hourly wage.  An assistant 
manager who earns an hourly wage is not being paid a salary as required by §142-2.14(i)(e)(4), 
regardless of the amount of such wage.  Therefore, it is not possible to determine, from the facts 
provided by you, whether assistant managers earn in excess of $536.10 per week as a salary or as 
an hourly wage.  For all these reasons, your client's assistant managers cannot be classified as 
working in an executive capacity based upon the facts provided. 
 
 Regulation 12 NYCRR §142-2.14(4)(ii) also excludes from the definition of 
"employment" any person working in an "administrative" capacity, defined as follows: 
 

(ii) Administrative. Work in a bona fide . . . administrative . . . capacity 
means work by an individual: 
 
(a) whose primary duty consists of the performance of office or nonmanual 
field work directly related to management policies or general operations of 
such individual's employer; 
 
(b) who customarily and regularly exercises discretion and independent 
judgment; 
 
(c) who regularly and directly assists an employer, or an employee 
employed in a bona fide executive or administrative capacity (e.g., 
employment as an administrative assistant); or who performs, under only 
general supervision, work along specialized or technical lines requiring 
special training, experience or knowledge; and 
 
(d) who is paid for his services a salary of not less than: 

(1) $386.25 per week on and after March 31, 2000, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; 
 
(2) $450.00 per week on and after January 1, 2005, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; 
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(3) $506.25 per week on and after January 1, 2006, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities; and 
 
(4) $536.10 per week on and after January 1, 2007, inclusive of board, 
lodging, other allowances and facilities.  (Emphasis added). 

 
 . Once again, the use of the term "and" in §142-2.14(ii)(c) must be interpreted to mean 
that all four criteria set forth in §142-2.14(i)(a-d) must be present before classifying a worker as 
an exempt "administrator."  As described above, it is not possible to determine, from the facts 
provided, the "primary duty" of these workers (§142-2.14(ii)(a)).  As also previously noted, there 
is no evidence that these assistant managers "customarily and regularly exercise discretionary 
powers" (§142-2.14(ii)(b)).  Furthermore, it is not possible to determine, from the facts provided, 
whether an assistant manager "regularly and directly assists an employer, or an employee 
employed in a bona fide executive or administrative capacity," (§142-2.14(ii)(c)).  As you have 
not provided any description of the duties of the persons that assistant managers assist, it is not 
possible to determine whether such persons are "employed in a bona fide executive or 
administrative capacity."  Also, for the reasons set forth above, your statement that assistant 
managers "earn" in excess of $536.10 per week is not sufficient to meet the requirements of 
§142-2.14(ii)(d)(4).  For all these reasons, your client's assistant managers cannot be classified as 
working in an administrative capacity based upon the facts provided. 
 
 For the above stated reasons, this Department is unable to render an opinion on this issue 
from the facts provided. 
 
 Please be further advised that the Freedom of Information Law request made in your 
letter will be responded to separately. 
 

 This opinion is based upon the information provided in your letter of August 31, 2007.  A 
different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or if there are 
other relevant facts which have not been disclosed.  If you have any further questions, please feel 
free to contact me. 
 
  Very truly yours, 
   
  Maria L. Colavito, Counsel 
 
 
  By: Jeffrey G. Shapiro 
         Senior Attorney 
JGS:da 
 
cc:  Carmine Ruberto 
 
 
 




