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Dear

This letter is written in response to your letter of October 14, 2009 in which you inquire
as to the requirements under the Labor Law for employees who leave work almost immediately
after arriving due to illness. Your letter states that an employee within the coverage of the New
York State Labor Law arrived at work but left work after only ten minutes on the job because he
was not feeling well. Your letter inquires as to the legal procedure for such situations and
whether it is necessary to have a company policy for such situations.

New York State Regulation 12 NYCRR §142-2.3, which is entitled "Call-in pay,"
provides that "an employee who by request or pennission of the employer reports for work on
any day shall be paid for at least four hours, or the number ofhours in the regularly scheduled
shift, whichever is less, at the basic mi~imumwage." Please be advised that the Department
interprets this regulation to only require the payment of call-in pay in situations in which an
employer sends or otherwise directs an employee to cease working before the end ofhis or her
regularly scheduled shift. If, for example, there is work available to an employee but the
employee, on their own accord, stops working, such employee is not entitled to call-in pay. On
the other hand, employees sent home early for lack ofwork are entitled to call-in pay. In the
limited instances in which an employee chooses go to home ofhis or her accord on a day no
work is available, a factual determination will need to be made to determine the ultimate
circumstances surrounding the employee's departure from work. With regard to the situation
described in your letter wherein an employee left work after only ten minutes on the job because
he was not feeling well, the employee would not be entitled to call-in pay under 12 NYCRR
§142-2.3.
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In regard to whether employers are required to have a specific policy regarding call-in
pay, please be advised that while employers are not obligated to develop a specific policy
relating to sicklleave time to any employee, if an employer has a policy ofproviding such paid
sick/vacation time it must notify its employees of such policy in writing or by posting and then
adhere to it. Labor Law §195(5) requires that employers notify their employees of the
employer's policy on sick leave, vacat~on, personal leave, holidays and hours either in writing or
by publicly posting such policy. Furthermore, such a policy is enforceable upon employers
through Labor Law §198-c, which requires that employers abide by the terms ofagreements, and
policies to provide benefits or wage supplements. (See, Glenville Gage Co. v. Industrial Rd. 0/
Appeals ofNew York, Dep't o/Labor, 70 A.D.2d 283 (3rd Dep't 1979).)

This opinion is based on the information provided in your letter of September 10,2009.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L.JJ4~~
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Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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