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This letter is written in response to your letters ofSeptember 4 and September 10, 2008
in which you state that you work for a not-for-profit orgariization,_ that helps people
with developmental disabilities findjo~ish their own homes, and become inVOIV.ed in
community life. Your letter states that....is in the process ofhiring an employee, who you
characterize as "non-exempt," to work 35 hours per week as a job developer. You state that, "in
addition,"you "would like" this person to be a paid roommate for two ofyour participants. As
such, she would be required to be present with these participants in an apartment provided byll
• for five nights per week from 10:00 pm to 6:00 am and would be permitted to sleep during
that time unless the participants needed assistance. These two positions would be performed at
different locations. You propose to pay this employee $38,000 per year for both the thirty-five
hours per week as a job developer and for five hours per week in the ''paid roommate" position.

On these facts you pose two questions: whether you are required to pay this employee for
the time spent sleeping during the hours as a paid roommate; and, ifso, must these sleeping
hours be paid as overtime. The answers to both questions are: "generally no, but overtime may
have to be paid under certain circuinstances."

Federal Regulation 29 CFR §785.23 provides that:

An employee who resides on his employer's premises on a
permanent basis or for extended periods of time is not considered
as working all the time he is on the premises. Ordinarily, he may
engage in normal private pursuits and thus have enough time for
eating, sleeping, entertaining, and other periods ofcomplete
fr~edom from all duties when he may leave the premises for
purposes ofhis own. It is, ofcourse, difficult to detennine the
exact hours worked under these circumstances and any reasonable
agreement ofthe parties which takes into consideration all ofthe
pertinent facts will be accepted. This rule would apply, for
example, to the pumper ofa stripper well who resides on the
premises ofhis employer and also to a telephone operator who has
the switchboard in her own home. (Skelly Oil Co. v. Jackson, 194
Okla. 183, 148 P. 2d 182 (Okla. Sup. Ct. 1944; Thompson v.
Loring Oil Co., 50 F. Supp. 213 (W.O. La. 1943).)
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It is this Department's long-standing interpretation oflaw that a residential employee is
not deemed to be working during her nonnal sleeping hours, Le. eight hours per day. As you
state that the paid roommate position requires this employee to be on the premises for eight hours
per day, seven ofwhich may be spent sleeping (your work schedule anticipates one hour of
assistance per night), those seven hours will not be considered to be working time for which the
employee must receive any payment, overtime or otherwise.

Please be advised, however, that there are certain provisos to the foregoing paragraph.
First and foremost, if the scheduled sleeping time is interrupted by a call to duty (as you put it­
''unless she is called upon to help one ofthe participants'') then all time spent in such interruption
will be considered time worked. Second, the employee must usually be able to enjoy an
uninterrupted night's sleeP. It is this Department's policy that if the sleeping period is
interrupted to such an extent that the employee cannot get a reasonable night's sleep, then the
entire sleep period will be considered as working time. To be counted as a reasonable night's
sleep, there must be at least one uninterrupted period ofcontinuous sleep ofat least three hours,
with a total ofat least five hours sleep during the scheduled sleep period.

For these reasons, the answer to your first question is that, generally, an employee in the
situation you describe need not be paid either overtime payor regular pay for the time spent
sleeping, unless that sleep is interrupted by a call to duty in which case the employee must be
paid for either the actual time spent working, or for the entire sleep period if the interruption is
such as to deprive her of a reasonable night's sleep.

The answer to the next question - what amount must be paid ifpayment is required ­
depends on a number offactors.

It has been this Department's long-standing interpretation oflaw that although an
employee may work two different jobs for the same employer, for the pmposes ofcalculation of
overtime, all hours over forty in any w~ek worked for that employer must be paid at overtime
rates regardless of the job in which those hours fall.

Regulation 12 NYCRR §142-3.2 states that an employer shall pay overtime to an
employee at a rate not less than one and one-halftimes the employee's ''regular rate" ofpay for
all hours worked in excess of forty pursuant to the Fair Labor Standards Act. The tenn ''regular
rate" is defined as ''the amountthat the employee is regularly paid for each hour ofwork" and is
calculated for salaried employees by dividing the total number ofhours worked per week into the
employees total earnings. (12 NYCRR § 142-3.14) For salaried employees, the total number of
hours worked by the employee is based on the number ofhours intended to be compensated by
the salary paid to her. (See, Doo Nam Yang v. ACBL Com., 427 F.Supp.2d 327 (S.D.N.Y.
2005).)

In the present situation, your letter makes it clear that the $38,000 annual salary is
intended to compensate this employee for thirty-five hours per week for the job developer
position and for five hours per week ofassistance at the residence. As such, the employee's
regular rate ofpay would be $18.27 per hour. However, since you have stated that the apartment
in question would be this employee's legal residence, the employer is entitled to a "lodging



credit" pursuant to 12 NYCRR §142-3.5(a)(2), which credit may not exceed the lesser ofeither
the value ofprevailing rentals in the locality for comparable facilities or $8.90 per day. It is
worth noting that should the employee in question maintain or establish a residence other than
the apartment provided to her, the lodging credit may not apply since the apartment provided to
her may cease to be the employee's primary residence.

The conclusion, from all this, is that ifthe sleep ofthe employee in question is interrupted
no more than one hour per night, as you anticipate, due to her duties as a paid roommate, then no
payment need be made to her beyond her $38,000 annual salary. If, however, her sleep is
interrupted for more than five hours in any week, then all hours actually worked over that five
must be paid as overtime wages. Furthermore, ifher sleep is interrupted in anyone night so as
to deprive her ofa reasonable night's sleep as defined above, then the entire seven hour sleep
period for that night must be calculated as time worked. Such overtime wages must be
calculated as one and one halftimes the employee's regular rate ofpay less the applicable
lodging credit, i.e. 1.5 x ($18.27 per hour) minus the lodging credit. Additional compensation
may be required for any work performed by the employee during hours in which she is not
required to be present at the apartment but nevertheless performs work. Due to the uniqueness of
the circumstances described in your letter, accurate and detailed records ofthe hours worked by
the employee, in both her position as a job developer and as a paid roommate, should be
maintained by the employer.

This opinion is based on the information provided in your letters ofSeptember 4, 2008
and September 10,2008. A different opinion might result if the facts provided were not
accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any further questions on ~s
issue, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Mari?,~;J~' Jt?4;
BY:' f.ffrey G. ~;';1.I/

Associate Attorney
JGS:jc
cc: Camrine Ruberto




