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A similar analysis would apply with regard to retail store employees.  In a situation 
where a store has several departments, each of which is serviced by one employee during a 
certain shift, that employer does not meet the single employee shift required to justify a waiver 
of the meal period.  Under such circumstances, it is possible that meal periods could be rotated 
so that each employee could take a meal period while an employee in an adjacent department 
covers that employee’s department as well.  Or the employer may be able to hire a floater to 
cover all department staff while they are on their respective meal periods.  The retail sector 
single employee shift is really intended to cover circumstances where a convenience store, gas 
station, or similar retail establishment is staffed by one individual during an overnight or other 
shift and that individual must be available to service customers as needed.  The following 
discussion presumes that your query applies to a justifiable single employee shift. 
 
Question 1. 

 
The first question posed in your letter asks if it is permissible to require an employee to 

verify, on a time sheet, the number of hours that they worked, with the start and stop time, 
and initial/sign-off a statement indicating that they took the required meal period.  The State 
Labor Law recordkeeping requirements for timesheets are generally contained in Section 195(4) 
of the Labor Law which requires employers to establish, maintain, and preserve payroll records 
showing the hours worked, gross wages, deductions and net wages for each employee, and 
Section 661 of the Labor Law which requires employers to keep records of hours worked and 
wages paid by each employee subject to the State minimum wage requirements, along with 
such “other information” deemed necessary by the Commissioner of Labor.  The “other 
information” is outlined in regulation at 12 NYCRR Section 142-2.6 and includes much of the 
information required to be kept under Labor Law Section 195(4).  Regulation 12 NYCRR Section 
142-2.6 specifies that employers are required to establish, maintain and preserve such records 
for not less than six years. 

 
None of these requirements expressly states that employers must record the actual 

time that an employee takes a required meal break.  Still, it is important to note that the fact 
that employers are not required to record the fact that such breaks were taken does not relieve 
the employer from his or her obligation to ensure that such breaks were, in fact, taken by the 
employees and to be able to demonstrate this should an issue arise.  In that case, a 
contemporaneous record of the meal period would go a long way towards proving that one was 
given.  While reporting a meal period on time records does not conclusively establish that a 
meal period was taken by the employee, the existence of such records may be accorded some 
weight should a claim that an employee was not afforded a proper meal period arise and, as 
such, it is advisable that employers maintain records documenting the time afforded for meals.   
 
Question 2. 

 
The second question in your letter relates to employees that “have consented to have a 

‘working lunch’ by eating on the job without being relieved.”   Your letter asks: 1) if such 
consent is required to be in writing; 2) whether such requirement applies for every meal period 



consented to be worked through; 3) whether a statement in the employee manual that “[i]n 
some instances where only one person is on duty or is the only one in a specific location or 
occupation, it is customary for the Team Member to eat on the job without being relieved” is 
adequate to establish such consent; or 4) if the additional statement that “Team Members will 
be afforded an uninterrupted meal period if they request it in writing from their manager” is 
required.  While your question does not specifically reference the Department’s Meal Period 
Guidelines, those guidelines provide, as relevant to your inquiries, as follows: 

 
In some instances where only one person is on duty or is the only 
one in a specific occupation, it is customary for the employee to 
eat on the job without being relieved. The Department of Labor 
will accept these special situations as compliance with Section 162 
where the employee voluntarily consents to the arrangements. 
However, an uninterrupted meal period must be afforded to 
every employee who requests this from an employer. 

 
As you can see, the guideline’s “one employee shift” exception requires that employees 

“voluntarily consent” to meal period arrangements for them to be deemed valid by the 
Department.  The facts you have outlined do not involve the giving of consent.  They involve 
notice from the employer being given to the employee indicating that it will be necessary, 
under certain circumstances, to work through meal periods.  The notice does not provide that 
the employee will be paid for such time nor does it give the employee the opportunity to notify 
the employer if this is unacceptable and the meal period required by law is requested. Under 
similar circumstances, the Department has determined that putting an employee on notice of 
something is not the equivalent of obtaining the employee’s consent to it.  For example, 
notifying an employee that all employees of a company must be paid by direct deposit does not 
meet the consent requirement of Section 192 of the Labor Law.   Accordingly, the statement 
included in the employee manual is sufficient only if the employer includes additional 
statement that Team Members are entitled to and will be afforded an uninterrupted meal 
period if they request it.  It is worth noting that employees who are not afforded an 
uninterrupted meal period are required to be paid for any time spent working and, should an 
uninterrupted meal period of at least thirty minutes not be provided, all break time must be 
counted as hours worked, and thus be paid. This fact must also be made clear to the employees 
in the employer manual or policies.   
 
Question 3. 

 
The third question posed in your letter asks if it is permissible for an electronic payroll 

system to require that an employee attest to the hours worked and indicate whether or not 
they took their required meal periods so that the employer can address the employee’s failure 
to take the required meal period appropriately.  Please be advised that nothing in the New York 
State Labor Law prohibits such a practice. 

 
 



Question 4. 
 
The final question posed in your letter asks if the “uninterrupted meal period” afforded 

to employees upon request as specified in the “one employee shift” exception in the 
Department’s Meal Periods Guidelines is required to be continuous and whether such a period 
can be intermittent if, for example, a customer walks in.  Please be advised that such a meal 
period must be continuous and uninterrupted except as discussed in response to Question 2. 

 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your letter 

dated August 23, 2010, and is given based on your representation, express or implied, that you 
have provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the 
one expressed herein.  This opinion cannot be used in connection with any pending private 
litigation concerning the issue addressed herein.  If you have any further questions, please do 
not hesitate to contact me. 
 
 Very truly yours, 
 Maria L. Colavito, Counsel 
 
 By:    
  Michael Paglialonga 
  Assistant Attorney II 
MP 
cc:  Carmine Ruberto 
 




