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This letter is written in response to yours dated September 15, 2009 in which you
request an opinion relating to break time under the New York State Labor Law. Your letter
states that a hotel containing a full-service restaurant that provides employees with either a
thirty-minute or one-hour lunch break', utilizes recordkeeping software that automatically
deducts the lunch break from the amount of time worked. In cases in which employees work
through this break, they fill out a form indicating such so that the employer’s payroll records
accurately reflect the amount of time worked by the employee. Employees are also given
short breaks, less than twenty minutes each, for which the employee is not required to “punch
in and out” and are paid by the employer. Based on this factual background, the questions
posed in your letter are addressed individually below:

1. 1Is the employer’s practice of revising its punch records to remove the Lunch Break to
accurately reflect time worked lawful under [the] New York Labor Law?

Section 191 of the Labor Law provides that employees are entitled to the full payment
of wages for all hours worked no later than the time period specified by that Section. To fail
to pay an employee for all time worked within the time periods specified violates Section 191
of the Labor Law. So long as the practices described result in the payment of wages for all
hours worked by the employees in question, the practice described in your letter does not

‘appear to be in violation of the New York State Labor Law.

! This letter offers no opinion with regard to the sufficiency of the thirty-minute or one-hour meal periods under
Section 162 of the Labor Law since your letter neither inquires nor provides sufficient information to provide a
definitive opinion as to such.
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2. Is the employer entitled to a credit for paid Short Breaks (i.e. time not actually
worked by an employee but paid) if the employee claims that he or she is entitled to
additional pay during a work week?

Federal regulation 29 CFR §785.18 provides, in full, as follows:

Rest periods of short duration, running from 5 minutes to about
20 minutes, are common in industry. They promote the
efficiency of the employee and are customarily paid for as
working time. They must be counted as hours worked.
Compensable time of rest periods may not be offset against
other working time such as compensable waiting time or on-
call time. (Mitchell v. Greinetz, 235 F. 2d 621, 13 W.H. Cases

- 3(C.A. 10, 1956); Ballard v. Consolidated Steel Corp., Ltd., 61
F. Supp. 996 (S.D. Cal. 1945))

That regulation, which it has been this Department’s longstanding policy to follow,
requires that break time, such as the “Short Breaks™ referred to in your question, be counted
as hours worked. Section 191 of the Labor Law, as stated above, requires the full and timely
payment of wages for all hours worked. Therefore, since any reduction in the amount paid to
employees for any “Short Breaks” would result in the nonpayment of wages for hours -
worked by the employee, an employer is not entitled to a credit for “Short Breaks.”

3. If an employee fails to take a Lunch Break and does not notify the manager that
he/she did so in direct violation of the company's policy, is additional straight time
compensation due if less than 40 hours were worked assuming the employee still
received the minimum wage for the workweek?

Section 191 of the Labor Law provides that employees are entitled to payment of
wages for all hours worked. Nothing in that Section or in any other provision contained in or
adopted under the New York State Labor Law relieves an employer of that requirement for
an employee s failure to abide by an employer’s policies for reporting and/or taking break or
lunch time.? Furthermore, deductions from wages for violations of an employer’s policies
are prohibited by Section 193 of the Labor Law and the regulations contained in the State
Minimum Wage Orders. (12 NYCRR §137-2.5; 12 NYCRR §138-3.6.) Therefore, while the
Department would not characterize the payment of wages to an employee for all hours
worked to be “additional straight time compensation,” as it is merely payment for hours
worked, an employer’s failure to make such payments would be in violation of the New York
State Labor Law.

2 This letter offers no opinion with regard to the employer’s obligation to enforce a lunch break under the New
York State Labor Law as that issue was not raised in your letter.
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This opinion is based on the information provided in your letter of September 15,
2009. A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, if
the facts provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

By: Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
JGS:mp
cc: Carmine Ruberto





