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I have been asked to respond to your letter of November 3, 2008, in which you request
the Department's pennission to pay two cooks and fOUT to six part-time servers, employed by
your restaurant, on a bi-weekly instead of weekly basis.

Cooks and wait staff. as you may well know, are classified as "manual workers" under
Article 6 of the Labor Law and, as such, they must be paid weekly and not later than seven
calendar days after the end afthe week in which the wages are earned unless authorized by the
Commissioner of Labor. (See, Labor Law §191 (I)(a)(i).) The Commissioner may only
authorize an employer to pay manual workers bi-weekly or semi-montWy if the employer has, in
the three years preceding, an average ofone thousand or more persons employed in New York,
or three thousand or more persons outside of the slate. (See, Labor Law §191 (I )(a)(ii)).
Therefore, since your restaurant, as you state in your letter, only employs a total of six to eight
employees, the Commissioner has no authority to authorize the payment of wages for manual
workers, such as those described in your letter, less frequently than weekly.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter dated November 3, 2008.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts
provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very lruly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

By: /if/ri!ti
Associate Attorney
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cc: Carmine Ruberto

Tel: (518) 457-4380, Fax: (518) 485-1819
W. Averell Harriman State Office Campus, Bldg. 12, Room 509, Albany, NY 12240

wI/IW.labor.state.ny.us bcejjS@labor.state.ny.us




