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This letter is written in response to your letter dated February 12,2010, in which
you request an opinion as to whether the use ofa biometric device in a time clock
violates Section 20I-a. The device described in your letter interprets biometric
infonnation from individuals' fingerprints, but does not store fingerprint images from the
infonnation gathered. You question whether the use of such a device is permissible
under Section 201-a of the Labor Law. Your also question whether a voluntary program,
wherein the employer encourages, but does not compel, employees to use such a device
in lieu of a punch card is pennissible under Section 20I-a.

Section 20I-a prohibits, in short, the fingerprinting ofemployees unless
fingerprinting is otherwise required by law Under that section, it matters not that the
device does not store the employee's fingerprint since it is the fingerprinting, rather than
the storing of the fingerprint, that is prohibited. Accordingly, an employer may not
require its employees to use the device described in your letter since such a practice is
prohibited by Section 201-a of the Labor Law. However, instruments that measure the
geometry ofthe hand are permissible under the Labor Law so long as they do not scan
the surface details of the hand and fingers in a manner similar or comparable to the
scanning ofa fingerprint. Neither the method by which the fingerprint is taken nor what
is done with it after it is taken, are elements in determining compliance with this law.

With regard to whether the voluntary fingerprinting of employees is pennissible
under Section 201-8, that Section provides, in relevant part, that "no person, as a
condition ofsecuring employment or of continuing employment, shall be required to be
fingemrinted." [emphasis added] While Section 201-a does not prohibit the voluntary
fingerprinting ofemployees, employers may not take any adverse employment action
against employees for not volunteering to be fingerprinted, or otherwise coerce
employees to "volunteer" to participate in the fingerprinting program. Please take notice
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that this Department would closely scrutinize any program in which an employee
complains that participation is not, in fact, "voluntary." However, in response to your
hypothetical inquiry, it is the opinion of this Department that the voluntary fingerprinting
ofemployees is not prohibited by Section 20l.;a of the Labor Law.

This opinion is based on the facts set forth in your letter dated February 12, 2010.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the
facts provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. Ifyou
have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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