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Dear :

I have been asked to respond to your letter dated February 3, 201 0, in which you ask
various questions relating to the utilization ofa paperless computer system ) and a direct
payment card ( for the payment of wages under the New York State Labor
Law. Your letter states the following:

[A]ll employees, regardless ofwhether they currently receive a
paper paycheck or receive their paychecks by direct deposit, would
be issued a The allows employees,
with or without a bank account, to have their funds electronically
loaded onto a Visa-branded debit card that they can use anywhere
Visa is accepted. They also have surcharge-free access to their
money at 32,000 Allpoint ATMs nationwide. Under the
system, all employees would be required to access, view and print
exact images of their pay stub on-line.

Your letter then asks several questions which are addressed individually below:

J. Mayan employer require an employee to receive their paycheck via a debit card
such as the ?

No. The payment ofwages via debit card is governed by New York State Labor Law
Sections 191, 192, and 193. Section 192( I) of the Labor Law provides that "[n]o employer shall
without the advance written consent of any employee directly payor deposit the net wage or
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salary of such employee in a bank or other financial institution. II Accordingly, no employee,
except those exempted under Section 192(2), may be required to accept paYment ofwages
through either direct deposit or a debit card.

An employer is, however, permitted to offer their employees the option of receiving their
wages or salary in the form ofa debit card, but under certain conditions. Those conditions are
laid out in the Department's previous opinions regarding debit/paYroll cards, which are enclosed
for your review. In short, the paYment ofwages via debit card is permissible if employees are
able to obtain the full amount of their wages without encumbrances or 'the requirement that they
incur costs or fees. Your letter states that the system provides employees with surcharge­
free access to their wages at 32,000 ATM machines nationwide and the cards may be used
anywhere Visa is accepted. Subsequent communications with you indicates that the employees
have free access to their wages via bank teller transactions. Assuming that the employees in
question have reasonably convenient access to the surcharge-free ATMs and bank tellers, it
appears that the plan described in your letter may be offered to employees.

2 a. Mayan employer require an employee to receive their paycheck stub information
on-line. which can then be printed by the employee?

Yes, provided the conditions set forth below are met.

New York Labor Law §195(3) provides, in pertinent part:

Every employer shall ... furnish each employee with a statement with every
paYment ofwages, listing gross wages, deductions and net wages, and upon the
request ofan.employee furnish an explanation ofhow such wages were
computed.

It has been the position ofthe Department of Labor that computer accessible employee
wage statements are in compliance with Labor Law §195(3), under certain conditions. An
employer can give employees the option ofchoosing to receive paystubs either in paper form or
in electronic form or the employer may require the employee to receive paystubs electronically.
However, ifthe employees are to receive their paystubs in electronic form, then the employer is
required to provide the employee with the ability not only to view the paystub, but to print it as
well while the employee is at work and without any cost to the employee. If the employees are
not given an opportunity while at work to view as well as print their paystubs free ofcharge, the
employer will be found in violation of Lahor Law §195(3).

In addition, please note that Labor Law §191 requires full paYment ofwages and Labor
Law §193 forbids any deductions from wages that are not for the benefit of the employee.
Accordingly, employees may not be charged any fee, directly or indirectly, by any person, for
the access to, or the printing of, wage statements.

2 b. Do different polices or rules apply depending on whether the employee is newly
employed or an existing employee?
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No, so long as the new employee has the same level of access to computer equipment as
an existing employee and has been provided the requisite information to utilize such equipment
to view and print pay stubs.

2c. Does an employer need an employee's consent in order to post the pay stub online?

No. However, please be advised that an employer's utilization ofelectronic wage
statements may not, in any cognizable way, diminish the protections against release of
confidential information contained on such pay stub that would otherwise be afforded to
employees through the employer's use and distribution ofpaper wage statements. Employers
should take efforts to ensure, at the very least, that the electronic statements are securely
transmitted and/or stored.

2d. Ifthe employee gives his/her consent, where an employee does not have access to a
computer, is the employer required to provide a computer on Company premises so
that employees can view/print the pay stubs?

Yes: please see the answer to question 2a.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your
request and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a
full and fair description ofall the facts and circumstances that would be pertinent to our
consideration of the question presented. Existence of any other factual or historical background
not contained in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.
This opinion cannot be used in connection with any pending private litigation concerning the
issue addressed herein. If you have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel
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