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      Re:  Request for Opinion 
              Definition of Earned Wages 
              File No. RO-08-0110 
 
Dear  
 

This is in response to your e-mail of July 3, 2008 regarding the Pachter v. Bernard Hodes 
Group, Inc., 10 NY3d 609 (2008) decision.  Please be advised that you have not provided 
enough information for a response to the question posed in your e-mail.   
 

Your statement that the holding in Pachter, "seems to turn on the fact that the employee 
at issue was a commission salesperson as it is only in this context that there is uncertainty as to 
when compensation is 'earned'" is not accurate.   

 
As both the Court and you have stated, the Labor Law does not define the term "earned."  

In the absence of such a definition, the Pachter Court first looked to the common law to 
determine when commission salespersons have earned their wages.  As the Labor Law does not 
define “earned” in any context, the common law will always have to be consulted for such a 
determination no matter what the occupation of the employee.  Therefore, your claim that the 
Pachter holding turns on the fact that the employee in question was a commission salesperson is 
not correct. 

 
Furthermore, despite your characterization, the Pachter Court did not find any 

uncertainty in such common law.  Rather, it cited the long-standing rule that “a broker who 
produces a person ready and willing to enter into a contract upon his employer’s terms … has 
earned his commissions.”       

 
The Court then held that such common law principles may be superseded by an 

agreement between an employer and employee  - "it is well settled that parties to a transaction 
are free to depart from the common law by entering into a different arrangement," (10 NY3d at 
617). 
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Accordingly, even if there was some common law principle defining when a dentist’s 

wages are earned (while you claim as a settled principle of law that your client "earned his 
compensation as soon as he had rendered professional services to a patient,” you cite no statute 
or case law in support of that statement) such principle could be superseded by an employment 
agreement.  As you have stated that a written employment agreement existed between your client 
and his employer, this Department can render no opinion as to when your client's wages were 
"earned" unless and until a copy of the complete agreement is provided.  Furthermore, as you 
have stated that “an investigator from the Buffalo office previously provided an informal opinion 
that the arrangement described above violates Section 193,” please be advised that any further 
requests for opinions on this matter must also provide the investigator’s name and the name of 
the employer being investigated.   
 

This opinion is based on the information provided in your e-mail of July 3, 2008.  A 
different opinion might result if the facts provided were not accurate, or if any other relevant fact 
was not provided.  If you have any further questions, please do not hesitate to contact me.  
 
      Very truly yours, 
 
      Maria L. Colavito, Counsel 
  
 
 
      By:   Jeffrey G. Shapiro 
               Associate Attorney 
 
JGS:jc 
cc: Camine Ruberto 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
   
 




