
New York State Department of Labor
Eliot Spitzer, Governor
M. Patricia Smith, Commissioner

February 6, 2008

Re: Request for Opinion
Commissioned employee
File No. RO-07-0134

Dear_

I have been asked to respond to your correspondence ofDecember 12,2007, in which
you request a written opinion on a number of issues concerning a commissioned employee. You
state that your company is a national recruitment and placement firm, and that the employee in
question is on full commission and therefore receives no salary. You further state that said
employee placed an applicant with a law firm in May 2007; the law firm paid a fee for the
placement per an agreement. That agreement, between your company and the law firm, stated
that ifthe applicant leaves at any time within twelve (12) months, your company refunds a pro
rata share of the placement fee to the law firm. As a result of that placement your company paid
the employee the commission due her. The applicant's employment with the law firm was later
terminated within twelve (12) months, and your company had to return a pro rata portion ofthe
fee paid back to the law firm. At this time your company seeks to recover a pro rata share of the
commission paid to the employee. In that regard, your letter asks four (4) questions as follows:

1. Do [you] have the right to ask for the money back from your employee?
2. Is there any section ofNew York State Department of Wage and Labor that we can·

refer to? .
3. Is there statute oflimitations regarding when we can ask for the money back from our

employee?
4. If [you] can recover said funds from our employee, can [you] withhold the funds from

future commission payment?

Section 193 ofArticle 6 of the New York State Labor Law provides in relevant part:
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1. No employer shall make any deduction from the wages of an employee, except deductions
which:

a. are made in ac.cordance with the provisions of any law or any rule or regulation
issued by any governmental agency; or

b. are expressly authorized by the employee and are for the benefit of the employee.

Section 190 (1) of the New York State Labor Law defines wages as "earnings of an
employee for labor services rendered, regardless ofwhether the amount of earnings is
determined on a time, piece, commission or other basis." Therefore, it would be unlawful to
withhold the funds from future payments of earned commissions to the employee. Such a
recoupment would constitute a deduction from wages within the meaning of Section 193 of the
Labor Law.

Regarding your inquiry as to whether there is a section of Labor Law you can refer to,
Labor Law S.ection 191 (l)(c) as amended provides that the tenns of an employment agreement
between an employer and a commission salesperson shall be in writing, and shall describe how
and when a commission is earned. Therefore, your employment agreement, which as you state is
subject to change without notice, would not be in compliance with New York State Labor Law.

Your remaining questions, regarding whether you can request the commissions back from
your employee, and ifis there is a statute of limitations to recover the same, cannot be addressed
as New York State Labor Law is not applicable to those queries. I would suggest you corisult a
private attorney of your choosing regarding these breach of contract issues.

Please note that this opinion is based solely upon the infonnation you provided in your
correspondence of December 12, 2007. A different opinion could result if the infonnation you
provided was inaccurate, or if relevant facts were not disclosed.

Should you have any further questions please do not hesitate to contact me.

Ktisten L. Broden, Esq.
Senior Attorney

KLB
cc: Cannine Ruberto
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