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May 3, 2007

Re: Request for Opinion
Child Labor (Golf Carts)
Our File No.: RO-07-0039

Dear_:

I have been asked to respond to your letter ofApril 26, 2007 in which you ask for
confirmation that it is permissible under New York State Law for a sixteen year old employee to
drive a golf cart during his daily tasks. Please be advised that this activity is permissible for an
employee of that age.

New York State Labor Law §133 lists those forms of employment prohibited to minors.
While Labor Law §133(2)(r) forbids the employment of a minor of any age "as a helper on a
motor vehicle," New York State Vehicle and Traffic Law §125 defines "motor vehicle," in
relevant part, as "(e)very vehicle operated or driven upon a public highway." As a golf cart is
not a vehicle designed to be operated or driven on a public highway, it is not a "motor vehicle" as
defined by law. Therefore, there is no provision oflaw prohibiting a minor from operating or
being a helper upon such a vehicle.

This opinion is based upon the information provided in your letter ofApril 26, 2007. A
different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or ifthere are
other relevant facts which have not been disclosed. If you have any further questions, please feel
free to contact me.

Very truly yours,

MmaLJIi}7#;r
By: Jeffrey G. Shapiro

Senior Attorney

cc: Carmine Ruberto
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