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      Re: Request for Opinion 
       Nurses’ Overtime (Labor Law §167) 
       RO-08-0128 
 
Dear : 
 
 This letter is written in response to yours of October 7, 2008 in which you ask for an 
interpretation of Labor Law §167(3)(c).  You state that an employer of which you are aware 
“informed employees that when a nurse calls in, this qualifies as an ‘unanticipated staffing 
emergency’ and so mandatory overtime is allowable.”  Please be advised that this Department 
does not agree with this employer’s interpretation of law. 
 
 Labor Law §167(3)(c) states that the general prohibition against mandatory overtime for 
nurses does not apply to cases in which “a health care employer determines that there is an 
emergency, necessary to provide safe patient care.”  This statute defines the term “emergency” as 
“an unforeseen event that could not be prudently planned for by an employer and does not 
regularly occur.”  In the event of such an emergency, the employer may mandate overtime, but 
only after making “a good faith effort to have overtime covered on a voluntary basis, including 
but not limited to calling per diems, agency nurses, assigned floats, or requesting an additional 
day of work from off-duty employees.” 
 
 The Department of Labor agrees with your assertion that certain events may be foreseen, 
regularly occur and can be prudently planned for, and therefore do not qualify as emergencies, to 
wit:  regular/routine sick calls, vacation, breaks during shifts, holidays, bereavement and leaves 
of absence.  Although many of these events may not regularly occur to individuals, they do to a 
nursing staff as a whole.  For example, while it is not possible to predict that an individual nurse 
will take sick leave on a particular day, it is possible to estimate the total number of sick days 
that will be taken by all nurses on a staff over the course of a week, month or year.  This total 
number of sick days, therefore, will regularly occur and may be prudently planned for.  It is 
possible, therefore, for an employer to anticipate, and make a good faith effort to cover, these 
sick days.       
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 In short, the Department of Labor considers none of the events listed in your letter to be 
“unforeseen events,” but rather ones for which employers are required to prudently plan under 
the terms of the new statute.          
 
 Please be advised that the Department of Labor is in the process of determining whether 
it is necessary to establish guidelines for the interpretation of Labor Law §167; in lieu of such 
guidelines, opinion letters such as this will provide guidance to interested parties with regard to 
the scope and interpretation of the statute.   
 
 This opinion is based on the information provided in your letter of October 7, 2008.  A 
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts 
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.  If you have any 
further questions, please do not hesitate to contact me. 
     
      Very truly yours, 
                                                                          
                                                                        Maria L. Colavito, Counsel 
 
 
 
      By:  Jeffrey G. Shapiro 
      Associate Attorney 
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cc:  Carmine Ruberto 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
   
 




