
New York State Department of Labor
David A. Paterson. Governor
Colleen C. Gardner, Acting Commissioner

February 24,2010

Re: Our File No. RO-I0-0023

Dear :

I am writing in response to your letter dated February 10,2009, concerning the
interpretation of the New York State Worker Adjustment and Retraining Notification (WARN)
Act which took effect February I, 2009. Initially, the Department filed Emergency/Proposed
regulations with the Secretary of State on January 30,2009 to provide regulated parties with
further guidance regarding enforcement and interpretation of the Act. These rules became
effective immediately upon filing. You have requested clarification regarding the 90-day
aggregation rule set forth in the WARN Act and its implementing regulations filed on
January 30,2009.

As you stated in your letter, Section 860-c of the WARN Act states as follows:

In determining whether a plant closing or mass layoffhas occurred
or will occur, employment losses for two or more groups of
employees at a single site of employment, each of which is less
than the minimum number of employees specified in subdivisions
four or six of section eight hundred sixty-a of this article but which
in the aggregate meet or exceed that minimum number set forth
in such subdivisions, and which o.ccur within any ninety-day
period shall be considered to be a plant closing or mass layoff
unless the employer demonstrates that the employment losses are
the result of separate and distinct actions and causes and are not an
attempt by the employer to evade the requirements of this article.
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The Emergency/Proposed regulations filed on January 30,2009, state in Section 921­
2.1 (b)(l):

In deciding whether notice is required, an employer shall look
ahead ninety (90) days and behind ninety (90) days to determine
whether actions constituting emplOYment losses within the
meaning of this Part, both taken and planned, will, in the aggregate
for any ninety (90)-day period, reach the minimum standards to
trigger the notice requirement for a plant closing, mass layoff,
relocation, or covered reduction in work hours.

The Department has recognized the inconsistency ofthese two provisions and in the new
Emergency/Proposed Regulations filed on February 12,2010, the language has been amended
for clarification purposes. The new regulation, Section 921-2.1 (e) reads as follows:

In deciding whether notice is required the employer shall:

(1) Look ahead 30 days and behind 30 days to determine whether
emplOYment actions both taken and planned will, in the aggregate,
for any 30-day period, reach the minimum numbers for a plant
closing or a mass layoff and thus trigger the notice requirement;
and

(2) Look ahead 90 days and behind 90 days from the date of each
emplOYment action to determine whether actions constituting
emplOYment losses within the meaning of this Part, both taken and
planned, each of which separately is not of sufficient size to trigger
the notice requirement will in the aggregate, for any 90-day period,
reach the minimum standards to trigger the notice requirement for
a plant closing, mass layoff, relocation, or covered reduction in
work hours.

(i) Employees previously given notice pursuant to the 30­
day look aheadllook behind period, shall not be aggregated
with other employees suffering emplOYment losses during a
given 90-day period in order to require that notice be given
to the employees who would not otherwise be covered.

Therefore, in regard to your first question, the regulations were not intended to expand
the 90-day aggregation rule to require aggregation, either ofemplOYment losses which number
less than those which are covered under the Act, or emplOYment losses which are, of themselves,
sufficient in number to comprise a covered emplOYment loss. Each emplOYment loss is
considered individually and within the applicable 3D-day period surrounding the emplOYment
loss to determine if it should be aggregated with an emplOYment loss within the applicable 90­
day period.
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This amendment also answers your second question, where you ask whether 921-2.1 (a)
requires the aggregation, under the 90-day aggregation rule, of an employment loss event which
on its own, involves a sufficient number of employment losses to trigger a covered employment
loss. Again, as the new Emergency/Proposed regulations state, the 90-day aggregation period
applies only to employment losses that do not, on their own, constitute covered employment
losses. Employment losses that qualify as a covered employment losses on their own will not be
aggregated under the 90-day aggregation rule.

Finally, you requested confirmation ofyour analysis of the example you provided where
an employer that employs 100 employees, lays off nine (9) employees on Day 1, thirty-five (35)
employees on Day 45, and five (5) employees on Day 90. Your analysis is correct in that the
layoff on Day 45 constitutes an employment loss on its own and, therefore, cannot be aggregated
with the uncovered employment losses on Days 1 and 90. The Day 1 and Day 90 employment
losses, however, will be aggregated to determine if an employment loss occurred. In this specific
example, an employment loss that requires notice only occurred on Day 45.

If you have any additional questions, please feel free to contact me at (518) 457-4380.

Sincerely,
Maria Colavito, Counsel

By:4·"'-h o· . Hesnor
Se i Attorney
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